Marieke Vervoort are o boala degenerativa care ii paralizeaza picioarele si din cauza careia are dureri foarte mari. De patru ori pe zi, la ea vin asistente pentru a-i acorda ingrijiri, insa catelusa Zenn, un labrador, este cel care ii da sportivei sentimentul de "un plus de independenta", aducandu-i lucruri de care are nevoie si ajutand-o sa se imbrace, dar mai ales aducandu-i sustinere morala, scrie News.ro.

"Zenn ma face zen. Cand sunt fericita, este fericita si ea. Cand sunt suparata, se sperie, se duce in alt colt al casei si nu ma deranjeaza. Cand plang, se intinde lnga mine, imi linge fata, ma imbratiseaza. Cand am o criza epileptica, imi impinge capul intre genunchii mei. Ca si cum mi-ar spune: «Marieke, trebuie sa te intinzi. Du-te intr-un loc sigur pentru ca ti se va intampla ceva»", povesteste Vervoort.

Marieke Vervoort spune ca nu stie niciodata cand poate suferi o criza extrem de dureroasa. "Stiu cum ma simt acum, dar nu stiu cum voi fi peste jumatate de ora. Poate fi foarte rau, am un atac epileptic, plang, tip de durere. Am nevoie de multe analgezice, valium, morfina. Multi ma intreaba cum este posibil sa obtin rezultate atat de bune si sa zambesc in ciuda durerii si tratamentului care imi mananca muschii. Pentru mine sportul este un fel de tratament".

In 2013, Marieke Vervoort a suferit un accident in urma caruia umarul i-a fost atat de afectat, incat un medic i-a spus ca nu va mai ajunge niciodata in top din punct de vedere sportiv. Insa nu a fost asa.

"Mi-am transformat patul in «sala de forta». Imi faceam propriile exercitii. Dupa recuperare, am stabilit trei recorduri mondiale. Am mers la medic si i-am multumit pentru ce mi-a spus inainte. «Mi-ai dat puterea de a lupta ca un animal. M-ai facut mai puternica psihic», i-am spus eu", a explicat Marieke Vervoort.
A participat la Jocurile Paralimpice de la Rio la 30 de ore dupa o criza dureroasa La Jocurile Paralimpice de la Rio Marieke Vervoort a obtinut o medalie de argint la atletism in proba de 400 de metri, categoria T52, la 30 de ore dupa o criza violenta si la o zi dupa ce i s-au administrat substante de rehidratare. Ea a obtinut la Rio si bronzul la 100 de metri, dupa ce a avut temperatura foarte mare din cauza unei infectii. Cele doua medalii sunt cu un gust dulce-amar pentru sportiva belgiana.

"Nu imi pot imagina un mod mai bun de incheiere a carierei, dar simt si o tristete, tristetea de a spune adio sportului pe care il iubesc. Altii se retrag din activitate pentru ca nu mai vor sa continue. Eu trebuie sa ma retrag pentru ma mintea mea spune da, mergi mai departe, mai poti, dar trupul meu cere ajutor, spune «Nu te mai antrena, ma distrugi»".

Vervoort a renuntat la cursele de atletism in scaun cu rotile si acum a ales sa sfideze gravitatia in tunelul de vant vertical, pregatindu-se astfel pentru o saritura cu parasuta. Vrea sa faca bungee jumping si ii pare rau ca nu poate conduce o masina, insa prietenii si familia o sustin mult. "Sunt cea mai bogata fata din lume. Sunt bogata si norocoasa, desi sufar de aceasta boala urata, pe care o urasc".

Ii este teama Mariekei Vervoort de moarte? "Nu. Daca m-ati fi intrebat acum zece ani daca vreau sa fac bungee jumping as fi raspuns: «Ai innebunit?» Acum nu imi mai este frica. Risc totul si ador asta. Nu imi mai este frica sa mor. Pentru mine moartea este o impacare, ceva ce imi da liniste".

Marieke Vervoort a pregatit totul pentru momentul in care va muri. "Le-am scris tuturor celor pe care ii am in suflet. Am scris fiecarei persoane o scrisoare cand inca puteam sa o fac de mana. Am scris texte pe care trebuie ca ei sa le citeasca. Vreau ca fiecare sa bea un pahar de Cava in cinstea mea si sa spuna: «A avut o viata buna. A suferit de o boala urata, dar datorita acelei boli a putut face lucruri la care altii doar viseaza, pentru ca a fost extrem de puternica psihic». Vreau ca oamenii sa isi aminteasca faptul ca Marieke a fost cineva care a trait din plin si s-a bucurat de fiecare moment".

Marieke Vervoort, pentru care ultima competitie a fost Jocurile Paralimpice de la Rio, din luna septembrie, are in palmares si o medalie de aur si una de argint la editia precedenta a Jocurilor, din 2012 (aur - T52 100m, argint - T52 200m). In plus, ea a castigat aurul la Campionatele Mondiale din 2015, la T52 100m, 200m si 400m.