Protestul transportatorilor și al fermierilor, ziua șase

Protestele transportatorilor și fermierilor ar putea perturba din nou circulația mașinilor pe mai multe șosele din România, au avertizat luni dimineață autoritățile.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a transmis că luni dimineață nu sunt autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația oprită ca urmare a condițiilor meteorologice sau din cauza vreunul eveniment rutier.


„La nivelul țării, circulația se desfășoară în general pe un carosabil uscat, cu temperaturi negative și valori de trafic scăzute. În județele Arad și Argeș, izolat sunt condiții de formare a poleiului. Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești, DN 1 Ploiești-Brașov, se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună și valori de trafic normale”, transmite Infotrafic.


Pe DN2, în localitatea Afumați, județul Ilfov, circulația este restricționată pe prima bandă pe ambele sensuri. Banca este ocupată de TIR-uri care participă la protestul transportatorilor.

Există posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară, îndeosebi pe șosele de centură ale marilor orașe sau la intrările în acestea.

Conducătorilor auto le este recomandat să „se intereseze cu privire la restricțiile de trafic, să evite zonele cu manifestații, alegând rute alternative, și să respecte indicațiile polițiștilor care desfășoară activități în teren de fluidizare a circulației”.


Negocierile de la Guvern au eșuat

Deși au ajuns la Guvern și au discutat ore întregi despre revendicările lor, acestea nu au fost acceptate decât în mică măsură. Duminică, în urma disucțiilor cu ministrul Finanțelor, fermierii și agricultorii au rămas cu un gust amar, deoarece concluzia tratativelor a fost că nu se poate rezolva mai nimic.


„În urma întâlnirii cu domnul ministru al finanţelor, declarăm că nu s-a ajuns la nici un acord. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârşit. S-au acceptat toate, dar nu se poate nici una. Misiunea noastră este să producem pâine, a celorlalţi e să transporte, iar ale celor care fac legi, să le facă în favoarea noastră, nu în defavoarea noastră”, Dănuț Andruș, reprezentantul agricultorilor la negocieri.

„Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană. Nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor direct, dar şi investiţiile strategice ale României. Sunt o parte din măsuri, în număr de șase, cu care am fost de acord. Legea prevenţiei, spre exemplu. Simplificarea procedurală şi digitalizarea, care tot pe dumnealor îi interesează, suntem de acord şi vom elabora un pachet de măsuri în acest sens. Sunt şi tipuri de măsuri care pot să ducă la încurajarea evaziunii fiscale”, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

„Ei au venit cumva şi au ţinut să spună acest lucru, să sublinieze că ei nu fac parte, sunt din afara acestor structuri şi că astea sunt revendicările lor. Parte dintre ele, pe care putem să le rezolvăm, le vom rezolva. Altele, e mai dificil să le asumăm şi nu le-am asumat. Pe ce am pus semnătura, eu cred că le putem rezolva”, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Proteste ale transportatorilor și fermierilor sunt peste tot în țară

Intrările în Capitală au fost împânzite de poliţişti şi jandarmi, pentru a opri o eventuală încercare a camioanelor şi a utilajelor agricole de a intra în oraş. De altfel, și în marile orașe din România oamenii nemulțumiți au ieșit la protest. Duminică seară, în Constanța, 2000 de fermieri, agricultori și transportatori au blocat bulevardul Aurel Vlaicu și Șoseaua Mangalia.

La Cluj, de ieri după-amiază, zeci de șoferi de tractoare și mașini s-au alăturat protestului. Un conducător auto a adus simbolic și un sicriu.

La Suceava, manifestanții au blocat drumul Vămii Siret, iar cei mai mulți și-au spus nemulțumirile pe rețelele sociale, unde i-au îndemnat și pe alții să participe.

La Bihor a fost la fel. De ieri, de la prânz, fermierii și transportatorii din Bihor s-au îndreptat spre Vama Borș 1.