A fost aprobată legea bugetului pentru anul 2024

Miercuri Parlamentul a votat legea bugetului de stat pentru anul 2024. Aceasta a primit 299 de voturi "pentru”, 82 de voturi "împotrivă” și abțineri. În timpul dezbaterilor, parlamentarii AUR s-au retras din sală.

Totodată, a fost adoptată și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, cu 294 de voturi "pentru” și 84 "împotrivă”.

Bugetul pentru anul 2024 este bazat pe o creștere economică de 3,4%, care prevede și majorări ale pensiilor pentru luna ianuarie cu 13,8% și în septembrie, după recalculare.

De asemenea, sunt prevăzuți și bani pentru alocații și ajutoare sociale, iar în ceea ce privește salariile funcționarilor publici, acestea vor fi majorate cu 5%, însă nu și la demnitari.

Mai mulți bani vor fi și la Transporturi, un plus de 6,5 miliarde de lei pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor. La Sănătate, CNAS, Mediu și Dezvoltare au fost alocate, de asemenea, bugete mai mari.

Pentru anul 2024, Guvernul și-a propus un deficit mai mic, de 5% din PIB, adică o cheltuială de 86,6 miliarde de lei. Anterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu se vor aplica noi creșteri de taxe în 2024. Premierul se bazează pe o colectare mai bună a taxelor si impozitelor.