Primăria Sectorului 3, amendată pentru lucrările din Piața Unirii

Din toamna anului 2022, Primăria Sectorului 3 a început mai multe lucrări în Piața Unirii în care a schimbat bordurile pe anumite porțiuni, a reconfigurat refugiile pentru pietoni, a amenajat câteva spații verzi și a plantat copaci. De curând, lucrătorii au spart toate dalele de granit de pe trotuarul din fața magazinului Unirea și le-au înlocuit cu pavele de beton. Piața se află în administrarea Primăriei Capitalei, iar reprezenanții instituției susțin că nu și-au dat acordul pentru aceste lucrări.

Primăria Capitalei a transmis că Administrația Străzilor nu realizează, în prezent, lucrări de schimbare a bordurilor în fața magazinului Unirii și Administrația Străzilor nu a dat acord pentru acest tip de lucrări.


„Lucrările respective au fost executate fără autorizație de construire, iar Sectorul 3 al Municipiului București a fost sancționat contravențional, în baza art. 26, alin. 1, lit. a, din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu 10.000 lei.

Totodată, prin procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor s-a dispus oprirea lucrărilor, desființarea lucrărilor executate nelegal și aducerea terenului la starea inițială”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.


Pavajul de granit din fața magazinului Unirea a fost reparat chiar în anul 2022 de Primăria Capitalei, iar lucrările au costat 94.000 lei.


Doi muncitori au murit pe un șantier al Primăriei Sectorului 3, în apropiere de Biblioteca Națională

Se pare că aceasta nu este pentru prima oară când Primăria Sectorului 3 se apucă de lucrări în zona Uniri fără a primi autorizație. Între anii 2013-2015, Primăria Sectorului 3 a reamenajat trotuarele de pe bulevardul Unirii, cheltuind circa 9 milioane de euro, chiar dacă zona era în administrarea Primăriei Capitalei.

Curtea de Conturi a constat că Primăria Sectorului 3 a efectuat în mod ilegal lucrările de reamenajare în zona Unirii. Pentru ca lucrurile să fie legale, Primăria Sectorului 3 a cerut Consiliului General al Municipiului București în anul 2015, să îi ofere bulevardul, însă consilierii s-au opus acestei propuneri.

În august 2021, pe un șantier al Primăriei Sectorului 3 care se afla în apropierea Bibliotecii Naţionale, doi muncitori și-au pierdut viața, iar alți patru au fost răniți după ce un mai de pământ s-a surpat peste aceștia. În acea perioadă, Inspectoratul de Stat în Construcții a declarat că lucrările erau efectuate fără autorizație de construire, pe terenul Ministerului Culturii. Reprezentanții Ministerului Culturii au transmis atunci că ei nu au contractat lucrările.