Atunci când un cutremur puternic lovește o zonă apropiată de România, următoarea întrebare care se ridică este: „Noi am rezista?”. Țara noastră este vulnerabilă în fața unui astfel de fenomen, căci mii de clădiri, multe dintre ele locuite, sunt neconsolidate de mai bine de 80 de ani. Cel mai rău stă Bucureștiului, a cărui hartă s-ar schimba radical după un asemenea seism. Specialiștii cer măsuri de urgență dat fiind că, în cazul unui cutremur cu o magnitudine de 7,5 pe scara Richter, centrul Capitalei ar deveni o ruină și mii de oameni ar muri.

Cum ar fi afectată România de cutremure precum cele din Turcia

Imaginile din Turcia sunt similare cu cele surprinse după cutremurul din 1977 din România. 7,4 magnitudine a avut, a durat sub un minut, a distrus 200 de clădiri și a provocat aproape 1.600 de victime. Dintre ele, 1.400 doar în București.

Cauzele stabilite în urma dezastrului de neuitat: proiectarea slabă a construcțiilor și lipsa de consolidare a clădirilor cu risc. Azi, avem aceleași probleme, spun experții.

„Se construieşte din ce în ce mai mult fără grinzi. Le permite legea. În cazul unui colaps, în momentul în care nu ai grinzi sub un planşeu, nu lasă deloc spaţiu pentru supravieţuire”, a spus Matei Sumbasacu, structurist Re Rise.

„Nu respectă proiectul tehnic, fac imobilul mai mare, mai pun un etaj peste. Afectează substanţial. Pot duce chiar la colapsarea clădirii”, a explicat Mihai Cristian, consultant tehnic, pentru Observator.

După marele cutremur, normele în construcție au devenit mai dure. Blocurile trebuie să fie ridicate pentru a rezista unor cutremure cu magnitudine de peste 7. „Imediat după Revoluţie a fost un fel de El Dorado. Fiecare a construit cum a vrut”, a completat Mihai Cristian, consultant tehnic.

Mii de clădiri, la un pas de colaps

O mișcare puternică în zona Vrancea va afecta cel mai mult sudul și estul țării. La nivel național există 500 de blocuri construite înainte de 1960; alte 160 au fost ridicate în anii '40. Bucureștiul are peste 20.000 de clădiri periculoase, iar 2.200 sunt aproape de colaps.

„Avem un fond construit care a fost zdruncinat din cutremurul din '77 şi, din păcate, post-cutremur intervenţiile au fost mai mult de a ascunde efectele cutremurului din '77”, a transmis Răzvan Munteanu, director AMCCRS.

Citeste si:
Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București
Un nou magazin Victoria’s...

„O clădire este proiectată în mod normal pentru o durată de viaţă de 50 de ani. Aşadar, un bloc de 40 de ani este aproape de finalul vieţii sale. Trebuie reparaţii capitale”, a menționat Matei Sumbasacu, structurist Re Rise.

Centrul Capitale „imediat cade”

În cazul unui cutremur puternic, peste 1.000 de clădiri, cele mai multe în centrul Capitalei, vor fi puse la pământ. Altele, peste 23.000, vor fi avariate grav, iar 24 de kilometri de străzi vor fi blocate de dărâmături.

Blocurile înalte de 10 etaje de pe Calea Griviței, șoseaua Ștefan cel Mare sau Bulevardul Colentina vor fi în pericol de prăbușire. „Imediat cade, imediat. Vă dați seama ce a fost la turci, ce o să fie la noi”, a spus un român.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.