Afacerea cu măștile din pandemie i-a adus într-o postură greu de gestionat pentru fostul selecționer Victor Pițurcă și fiul lui, Alexandru. Cei doi, reținuți, apoi eliberați, au schimbat drumurile spre secția de poliție. Pițurcă senior a spus că el doar a contribuit cu banii în afacere și că nici el, nici fiul nu au dat declarații în fața procurorilor. Gigi Becali a sărit în apărarea fostului selecționer.

Stenograme în dosarul de la DNA care îi vizează pe Victor Pițurcă și fiul Alexandru

„Eu cred în Dumnezeu! Restul, în justiţie se face după probe. Justiţie pe care noi am încercat să o convingem că domnul Piţurcă nu trebuie să stea în arest”, a declarat Cristian Ene, avocat.

Audierile s-au încheiat la 03.00, atunci când instanța a decis ca Alexandru Pițurcă să fie eliberat sub control judiciar. În aceeași situație este și directorul ROMARM, Gabriel Țuțu. Toți sunt obligați să meargă la poliție, să nu părăsească țara și să fie la dispoziția procurorilor. Prima vizită a fost pe 1 februarie.

La ora prânzului Piţurcă tatăl şi fiul au mers să semneze controlul la secţii diferite. „Dacă dădeam şpagă, nu eram aici”, a spus Alexandru Piţurcă. Tatăl său, însă, a fost mai puțin reținut în declarații. „Eu şi fiul meu nu am vândut nicio mască, de lucrul ăsta s-a ocupat o altă firmă”, a declarat Victor Piţurcă.

„Băiatul meu a vrut să intre în această afacere, după săptămâni am vrut şi eu să cunosc nişte oameni care i-au propus lui această afacere. Eu am băgat bani în firma lui Alex, Alex s a ocupat şi am trăit cu sufletul la gură până mi-au revenit banii. Nu a comis nicio ilegalitate. A intrat şi el într-o afacere de genul ăsta că eu regret, nu am vrut, pentru el am făcut o, nu îmi trebuia”, a declarat Victor Piţurcă.

Gigi Becali este de partea lui Victor Pițurcă. „După cum îl cunosc pe el, aşa, după răspunsul lui, nu a minţit. Nu are nicio treabă! Şi când l-am văzut ce... Cătuşe...”, a declarat Gigi Becali.

„Nu este chiar pentru toţi căţeii genul acesta de contracte. Pentru a avea astfel de contracte trebuia să fii cumva mufat la cine avea decizia şi cine avea şi banii necesari pentru a face astfel de achiziţii”, a declarat Elena Calistru, reprezentanta unui ONG.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Pentru Gabriel Țuțu, contractul cu MApN nu este singura problemă. Procurorii îl anchetează și pentru liniile de producție pentru măști, cumpărate de la începutul pandemiei și care nu au funcționat.

Stenograme din dosar

Gabriel Țuțu: „Cum nu au banii? Că mi-au spus că-i au deja. Lasă-mă că vorbesc eu cu ei.”

Martor: „Oricum, dacă nu erai tu, Gabi, vedeam banii peste 60 de zile. Din profit să ia Pițurcă 500.000 și 250.000 împart eu cu el.”

Gabriel Țuțu: „Aducem marfa prin Interarms și trebuie să îi dăm și lui. Împărțim la 3? Da!”

Directorul ROMARM, Pițurcă și fiul, reținuți de DNA în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele Ministerului Apărării

În luna aprilie a anului 2020, Ministerul Apărării a încheiat cu o firmă un contract de peste 13 milioane de lei pentru echipamente de protecție. După livrarea produselor din China, firma i-ar fi cedat societății lui Alexandru Pițurcă 98% din valoarea contractului.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Produsele au fost plătite, au transmis procurorii, de Victor Pițurcă în beneficiul firmei fiului. Câteva luni mai târziu, medicii de la spitalul militar ROL 2 au reclamat că măștile sunt neconforme.

Cei implicaţi s-ar fi întâlnit chiar la sediul ROMARM, iar discuţiile au fost purtate pe Whatsapp, pe un grup denumit „contract 15.04.2020". Profitul ar fi urmat să fie împărţit pe principiul, una ţie, două mie.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.