Angajații din învățământ vor protesta în fața sediului Guvernului, începând cu ora 12, unde sunt așteptate aproape 1.000 de persoane. Cea mai mare nemulțumire este legată de salariile personalului auxiliar din școli. Acum, pentru personalul nedidactic, salariile sunt între 1.800 și 2.300 de lei. Dar nemulțumiri sunt și în rândul cadrelor didactice, în condițiile în care în ultimii ani sistemul s-a confruntat cu o lipsă puternică de personal calificat.

Protest la sediul Guvernului. Angajații din învățământ solicită salarii mai mari

Federaţiile din Educaţie pichetează, miercuri, sediul Guvernului, cerând salarii mai mari, mai ales pentru personalul nedidactic. Cât despre salariile personalului didactic, sindicaliștii afirmă că nu reflectă importanța socială a muncii depuse.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat”, au anunţat federaţiile sindicale.

Conform acestora, acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă personalul nedidactic, întâi de toate, dar și a celor întâmpinate de personalul didactic. Problemele sunt generate de salarizarea nemotivantă.

„Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800-2.300 de lei, iar creşterea inflaţiei (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creşterea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au condus la creşterea gradului de sărăcire”, au mai transmis sindicaliştii.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Salarii mici și criză de personal

Potrivit acestora, salarizarea personalului didactic „nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice”. ”Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual”, au mai transmis sindicaliştii.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Ei marchează că personalul didactic și nedidactic nu beneficiază de sporuri pentru condițiile de muncă. „Mai mult, deşi sunt numeroase situaţii când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariaţii nu sunt remuneraţi pentru munca suplimentară depusă, deşi acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.

În acest context, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar şi superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ”, au mai transmis sindicaliştii.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Cerințele sindicaliștilor din învățământ

Pe lângă salarii mai mari, aceștia cer și adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, așa încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.