Antreprenorii români încep boicotul după ce Austria a votat împotriva intrării noastre în Schengen
„Cetăţeni ai României şi ai Bulgariei, meritaţi să fiţi membri Schengen cu drepturi depline! V-aş minţi dacă nu v-aş spune că și eu sunt dezamăgită!”, a declarat Ylva Johansson - comisarul european pentru Afaceri Interne.
Austria nu a dat nicio clipă înapoi, în ciuda faptului că majoritatea Uniunii Europene era în spatele nostru.
„Da, voi vota, astăzi, împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Cred că acest pas este greşit”, a spus Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei.
„Nu comentez poziţia altor tări, evident o respect. Eu vă dau votul Franţei”, a răspunsGérald Darmanin, ministrul de Interne al Franței, fiind întrebat de un reporter ce părere are despre poziția Austriei.
„Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei. Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă”, a fost de părere Nancy Faeser, ministrul german de Interne.
„Croaţia, Bulgaria şi România sunt, tehnic, pregătite să se alăture spaţiului Schengen”, a transmis Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene.
Austria a pretins că România a lăsat să treacă spre Viena mulți dintre cei 75.000 de refugiați ilegal care o sufocă. Autoritățile noastre erau pregătite să închidă ochii peste multe aspecte numai pentru a ne îndeplini obiectivul la care visam de peste un deceniu.
„Orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a asigurat Lucian Bode, ministrul de Interne.
Citeste si:Nou val de scumpiri în 2023 adus de modificările fiscale. Taxe de 7...
![]()
Prima concesie: integrarea României în martie sau octombrie 2023. Argumentele austriecilor n-au ținut în fața celorlalte teritorii. Astfel, în mai puțin de jumătate de ceas, ofensiva Austriei a agitat spiritele la Bruxelles. Consiliul a început cu întârziere, tensiunile au atins un nivel neprevăzut, iar ședinnța s-a mutat într-un cerc restrâns.
„Ne-am confrutat cu o poziţie negativă a Austriei care s-a opus la orice soluţie alternativă. Mai mult decât atât, nu am reuşit decuplarea. Ăsta reprezintă princialul eşec. Era singura variantă care ne-ar fi permis nouă să intrăm în Spaţiul Schengen”, a spus europarlamentarul Victor Negrescu.
Oficialii de la București au negociat până în ultima clipă, iar prim-ministrul a anunțat că a vorbit din nou cu președinta Comisiei Europene, sperând că va convinge Austria să vadă progresele noastre.
Noi detalii despre negocierile pentru Schengen. De ce a refuzat...

15:25 - verdictul: mai stăm o tură. Austria nu ne vrea în Schengen nici de data aceasta.
„Doresc sa incep prin a exprima profunda dezamăgire cu privire la lipsa consensului de la consiliul JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen”, a conchis Nicolae Ciucă, premierul României.
„Ceea ce am văzut astăzi nu are precedent pentru că am văzut o atitudine cinică. Eu fac un apel către preşedinte şi către ceilalţi lideri europeni să găsească înţelepciunea săptămâna viitoare de a corecta această nedreptate de astăzi şi eu, Comisia Europeană, va găsi şi soluţiile tehnice prin care să aducă din nou asta pe agendă”, a completat europarlamentarul Dragoș Tudorache.
În mediul online, șeful statului a reiterat că Schengen rămâne un obiectiv strategic și că nu se va opri până nu îl va atinge. Klaus Iohannis a menționat că votul Austriei este regretabil și nejustificat.
MAE respinge poziția „total inadmisibilă” a Austriei de a vota...

La rândul său, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a notat pe contul de Facebook faptul că este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui român. Marcel Ciolacu, președinte PSD, a catalogat votul Austriei drept un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin.
Începe boicotul
După votul Austriei, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România a anunțat că nu va mai prelungi niciun contract cu firme care au acționariat austriac. Dimitrie Muscă, proprietarul unui holding din Arad, care rula 25 de milioane de euro anual printr-o bancă austriacă, se aliniază protestului.
„În urma deciziei luate de a ne respinge pentru Schengen, am luat decizia să închid conturile bancare de la banca care este o bancă austriacă. La fel am decis că nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată, deşi consum multă multă motorină la 7.600 de hectare de pământ, 50.000 de porci şi vaci. Nu voi mai cumpăra nimic din ce produce Austria”, a spus Dimitrie Muscă, fermier, conform Observator.
Citeste si:Ziua Z. România nu intră în Schengen. UPDATE: Olanda si Austria au...
![]()
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează AI-ul
Sursa: start-up.ro
-
Numerologie: APRILIE 2023 – O lună extraordinară pentru a ne echilibra...
Sursa: garbo.ro
-
Atu Tech, investiții de 1,2 milioane de euro în noua gamă de produse de...
Sursa: retail.ro
-
Eleni Skoura, ING Bank, despre generații și lifestyle banking
Sursa: futurebanking.ro
-
Andreea Bălan, primele declarații după ce a ieșit pe locul doi la America...
Sursa: kudika.ro
-
Electric Castle 2023. Organizatorii au anunțat line-up-ul complet: Macklemore...
Sursa: wall-street.ro