România mai stă o tură, după ce joi Austria ne-a refuzat intrarea în Schengen, în pofida celor 11 ani de eforturi și speranțe. În aceeași barcă e și Bulgaria. Uniunea Europeană e consternată. Numai croații au motiv de sărbătoare. Dar nu renunțăm. Aleșii, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, ne asigură de asta. Și comisarul european pentru Afaceri Interne a promis că aderarea României în spațiul Schengen va fi prioritatea mandatului său. Între timp, antreprenorii români au luat o decizie. Vădit iritați de votul Austriei, afaceriștii au început boicotul.

Antreprenorii români încep boicotul după ce Austria a votat împotriva intrării noastre în Schengen

„Cetăţeni ai României şi ai Bulgariei, meritaţi să fiţi membri Schengen cu drepturi depline! V-aş minţi dacă nu v-aş spune că și eu sunt dezamăgită!”, a declarat Ylva Johansson - comisarul european pentru Afaceri Interne.

Austria nu a dat nicio clipă înapoi, în ciuda faptului că majoritatea Uniunii Europene era în spatele nostru.

„Da, voi vota, astăzi, împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Cred că acest pas este greşit”, a spus Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei.

„Nu comentez poziţia altor tări, evident o respect. Eu vă dau votul Franţei”, a răspunsGérald Darmanin, ministrul de Interne al Franței, fiind întrebat de un reporter ce părere are despre poziția Austriei.

„Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei. Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă”, a fost de părere Nancy Faeser, ministrul german de Interne.

„Croaţia, Bulgaria şi România sunt, tehnic, pregătite să se alăture spaţiului Schengen”, a transmis Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene.

Austria a pretins că România a lăsat să treacă spre Viena mulți dintre cei 75.000 de refugiați ilegal care o sufocă. Autoritățile noastre erau pregătite să închidă ochii peste multe aspecte numai pentru a ne îndeplini obiectivul la care visam de peste un deceniu.

„Orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a asigurat Lucian Bode, ministrul de Interne.

Citeste si:
Parlamentul a modificat taxa de solidaritate. OMV Petrom va plăti...
Parlamentul a modificat taxa...

Prima concesie: integrarea României în martie sau octombrie 2023. Argumentele austriecilor n-au ținut în fața celorlalte teritorii. Astfel, în mai puțin de jumătate de ceas, ofensiva Austriei a agitat spiritele la Bruxelles. Consiliul a început cu întârziere, tensiunile au atins un nivel neprevăzut, iar ședinnța s-a mutat într-un cerc restrâns.

„Ne-am confrutat cu o poziţie negativă a Austriei care s-a opus la orice soluţie alternativă. Mai mult decât atât, nu am reuşit decuplarea. Ăsta reprezintă princialul eşec. Era singura variantă care ne-ar fi permis nouă să intrăm în Spaţiul Schengen”, a spus europarlamentarul Victor Negrescu.

Oficialii de la București au negociat până în ultima clipă, iar prim-ministrul a anunțat că a vorbit din nou cu președinta Comisiei Europene, sperând că va convinge Austria să vadă progresele noastre.

Citeste si:
Vlad Prioteasa, fondator Gift Idea, ne povestește cum este...
Vlad Prioteasa, fondator Gift...

15:25 - verdictul: mai stăm o tură. Austria nu ne vrea în Schengen nici de data aceasta.

„Doresc sa incep prin a exprima profunda dezamăgire cu privire la lipsa consensului de la consiliul JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen”, a conchis Nicolae Ciucă, premierul României.

„Ceea ce am văzut astăzi nu are precedent pentru că am văzut o atitudine cinică. Eu fac un apel către preşedinte şi către ceilalţi lideri europeni să găsească înţelepciunea săptămâna viitoare de a corecta această nedreptate de astăzi şi eu, Comisia Europeană, va găsi şi soluţiile tehnice prin care să aducă din nou asta pe agendă”, a completat europarlamentarul Dragoș Tudorache.

În mediul online, șeful statului a reiterat că Schengen rămâne un obiectiv strategic și că nu se va opri până nu îl va atinge. Klaus Iohannis a menționat că votul Austriei este regretabil și nejustificat.

Citeste si:
OMV Petrom, despre singura situație în care va plăti taxa de...
OMV Petrom, despre singura...

La rândul său, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a notat pe contul de Facebook faptul că este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui român. Marcel Ciolacu, președinte PSD, a catalogat votul Austriei drept un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin.

Începe boicotul

După votul Austriei, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România a anunțat că nu va mai prelungi niciun contract cu firme care au acționariat austriac. Dimitrie Muscă, proprietarul unui holding din Arad, care rula 25 de milioane de euro anual printr-o bancă austriacă, se aliniază protestului.

„În urma deciziei luate de a ne respinge pentru Schengen, am luat decizia să închid conturile bancare de la banca care este o bancă austriacă. La fel am decis că nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată, deşi consum multă multă motorină la 7.600 de hectare de pământ, 50.000 de porci şi vaci. Nu voi mai cumpăra nimic din ce produce Austria”, a spus Dimitrie Muscă, fermier, conform Observator.

Citeste si:
Eurodeputații noștri, despre ce șanse mai are România la Schengen...
Eurodeputații noștri, despre...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.