Tăierea porcului este una dintre cele mai vechi și așteptate tradiții de către gospodari. În ajunul sărbătorilor de iarnă, aceștia sacrifică porcul pentru ca gospodinele să pregătească cele mai alese bucate pentru masa de sărbătoare. Acest obicei este păstrat până astăzi, în special în satele din România.

Tăierea porcului în 2022

Tăierea porcului sau cunoscut și ca Ignatul porcilor are loc la data de 20 decembrie, atunci când oficial încep sărbătorile de iarnă. Potrivit calendarului creștin ortodox, în acea zi este sărbătorit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul. De aici vine și numele zilei de Ignat. Această tradiție a apărut în din timpul Romei antice. În antichitate, romanii sacrificau porcul în jur de 17-30 decembrie, cu ocazia sărbătorii Saturnalia. Acest rituaș era considerat un omagiu adus zeul Saturn, protectorul muncilor agricole și al roadelor pământului.

Tăierea al porcului în ajunulu sărbătorilor se practică până în zilele de astăzi. Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), persoanele care aleg să sacrifice porcul de sărbători, trebuie să o facă respectând anumite condiții de salubritate.

Condițiile care trebuie respectate pentru a tăia porcul în 2022

Tăierea porcului este efectuată de medicul veterinat. Animalul trebuie sacrificat printr-un mod în care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire. Picioarele animalului nu trebuie legate și este strict interzis suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale care pot fi folosite pentru sacrificarea porcului sunt:


  • Pistolul cu glonte captiv

  • Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței

  • Electronarcoza

  • Expunerea la dioxid de carbon

Carnea trebuie analizată de medicul veterinar

După tăierea porcului, o bucată de carne trebuie dusă la medicul veterinar pentru ca acesta să efectueze testul de Trichinella. Carnea nu trebuie consumată imediat după sacrificare, deoarece trebuie ca medicul veterinat să anunțe dacă rezultatul la examinarea pentru Trichinella este negativ. Prețul examenului trichineloscopic variază între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA.

Citeste si:
Crăciunul românilor în numere
Crăciunul românilor în numere

Sacrificarea porcului se face în mare parte în preajma sărbătorilor de iarnă, deoarece atunci gospodinele prepară din carnea de porc cele mai delicioase mâncăruri tradiționale. Unii mai sacrifică porcul pentru a vinde mai departe carnea.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Decembrie 2022 - 02 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.