Tăierea porcului în 2022

Tăierea porcului sau cunoscut și ca Ignatul porcilor are loc la data de 20 decembrie, atunci când oficial încep sărbătorile de iarnă. Potrivit calendarului creștin ortodox, în acea zi este sărbătorit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul. De aici vine și numele zilei de Ignat. Această tradiție a apărut în din timpul Romei antice. În antichitate, romanii sacrificau porcul în jur de 17-30 decembrie, cu ocazia sărbătorii Saturnalia. Acest rituaș era considerat un omagiu adus zeul Saturn, protectorul muncilor agricole și al roadelor pământului.

Tăierea al porcului în ajunulu sărbătorilor se practică până în zilele de astăzi. Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), persoanele care aleg să sacrifice porcul de sărbători, trebuie să o facă respectând anumite condiții de salubritate.


Condițiile care trebuie respectate pentru a tăia porcul în 2022

Tăierea porcului este efectuată de medicul veterinat. Animalul trebuie sacrificat printr-un mod în care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire. Picioarele animalului nu trebuie legate și este strict interzis suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale care pot fi folosite pentru sacrificarea porcului sunt:



  • Pistolul cu glonte captiv

  • Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței

  • Electronarcoza

  • Expunerea la dioxid de carbon



Carnea trebuie analizată de medicul veterinar

După tăierea porcului, o bucată de carne trebuie dusă la medicul veterinar pentru ca acesta să efectueze testul de Trichinella. Carnea nu trebuie consumată imediat după sacrificare, deoarece trebuie ca medicul veterinat să anunțe dacă rezultatul la examinarea pentru Trichinella este negativ. Prețul examenului trichineloscopic variază între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA.

Sacrificarea porcului se face în mare parte în preajma sărbătorilor de iarnă, deoarece atunci gospodinele prepară din carnea de porc cele mai delicioase mâncăruri tradiționale. Unii mai sacrifică porcul pentru a vinde mai departe carnea.