Pe data de 6 decembrie, de ziua Sfântului Nicolae, peste 800.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică. Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne informează că 511.110 bărbaţi şi 295.311 de femei poartă numele sfântului.

Românii își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Nicolae

În rândul bărbaților, cel mai des întâlnit prenume este Nicolae – prenume pe care îl poartă 298.182 de persoane. Alte nume derivate întâlnite la bărbaţi sunt Neculai – 40.858, Nicholas – 11.914, Nicolaie – 10.637, Nicolas – 47.682, Nicu – 23.863 şi Niculae – 20.725.

Cel mai popular prenume în rândul femeilor este Nicoleta, purtat de 219.448 de femei.

Printre femei se întâlnesc mai des şi următoarele prenume: Neculina – 2.155, Nicola – 4.287, Nicole – 13.745, Nicolina – 2.298, Nicolita/Nicoliţa – 5.496, Niculina – 42.526, Nicuta/Nicuţa – 1.339.

Semnificația numelui Nicoale

Numele de „Nicolae” provine din limba greacă și semnifică „victorie oamenilor”, de la împreunarea cuvintelor „nike” care înseamnă „victorie” și „laos” care înseamnă „oameni”.

Mesaje de felicitare cu ziua numelui de Sfântul Nicolae

  • Sper ca sărbătoarea Sfântului Nicolae sa fie semnalul unui nou început, sa ai parte de un drum presărat cu bucurii, împliniri, sănătate, fericire si mai ales… multa dragoste!

  • La mulți ani și mult noroc în această zi specială. Îți dorim să ți se îndeplinească toate dorințele. Sănătate și numai bucurii!

  • Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului numai bine. La mulți ani!

  • Fie ca Sf. Nicolae să te protejeze de necazuri și griji și să fie mereu acolo în vremuri dificile! Fie ca el să-ți aducă mântuirea! Felicitări de ziua numelui!

  • Astăzi este o zi luminoasă care îți promite începuturi prospere – onomastica ta! Fie ca Ziua Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni să te lumineze și să-ți ofere bucurie și protecție!

    Citeste si:
    Aproape două milioane de români îşi serbează numelui de Sfântul...
    În jur de două milioane de...
  • Fie ca vigoarea, sănătatea și pacea să fie cu tine pentru totdeauna. Fie ca fiecare clipă să fie strălucitoare și să trăiești într-un paradis care se numește fericire! Felicitări de ziua numelui Nicolae!

  • Astăzi ușile spre fericirea infinitului sunt deschise. Astăzi ușile spre toate problemele sunt închise. Marele Făcător de Minuni să-ți dea fericire și să-ți ofere darurile magice ale lumii de ziua numelui tău!

  • Vă dorim ca norocul să vă însoțească mereu și ca tot ceea ce este conceput să se împlinească rapid și la timp. Fericire și la mulți ani de ziua numelui!

  • Nicolae! De ziua numelui, îți urez mai multă dragoste, noroc, sănătate și longevitate! Lasă casa să fie plină de prosperitate, iar cei dragi să te iubească, aprecieze și înțeleagă.

    Citeste si:
    Pelerinaj în Capitală la Moaștele Sfântului Nicolae
    Pelerinaj în Capitală la...
  • De ziua numelui, sănătatea să fie puternică și veniturile materiale stabile. Lasă-i pe cei dragi să te iubească, să te înțeleagă și să te respecte, sprijinindu-te atunci când ai nevoie.

  • În această sfântă zi, îți doresc numai bine, multă fericire, îndeplinirea tuturor dorințelor și fie ca Sf. Nicolae să te călăuzească mereu în viață.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Decembrie 2022 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.