Penele de curent din Ucraina și Republica Moldova au pus autoritățile române în alertă. La noi, probabilitatea unui blackout este redusă, dar nu imposibilă, astfel că responsabilii au trecut la verificări în ceea ce privește generatoarele spitalelor, benzinăriilor, farmaciilor și instituțiilor publice, care ar putea fi obligate să cumpere astfel de echipamente. Experții au dezvăluit și ce nu trebuie să lipsească din casa fiecărui cetățean dacă un astfel de incident s-ar produce.

România face verificări pentru un scenariu de blackout

Aproape toate localitățile din Republica Moldova au rămas, joi, 24 noiembrie, fără curent, după atacurile rusești din Ucraina. Rețeaua de electricitate este interconectată, iar când rachetele lovesc infrastructura energetică a Kievului, au de suferit și vecinii. Chiar și punctele de frontieră cu România din nordul țării au fost afectate.

Atunci, în punctul de trecere a frontierei din Sighetu Marmaţiei, poliţiştii nu au mai putut scana paşapoarte ucrainenilor, care au fost nevoiţi să aştepte reconectarea la reţeaua de energie. Oamenii au primit mâncare şi ceai cald până la rezolvarea situaţiei.

O pană de curent masivă este puțin probabilă în România, au transmis autoritățile de la noi. Șeful Serviciului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, e de părere, însă, că ar fi bine să ne pregătim.

„Urgenţe pot să aibă loc. Vorbim despre cultura de a fi pregătit. Avem cultura asta? Încă nu, din păcate”, a spus şeful DSU, Raed Arafat.

Indiferent de natura dezastrului, spitalele vor fi primele afectate, aşa că generatoarele de mare putere nu trebuie să lipsească. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le va verifica în perioada următoare. Raed Arafat a adus în discuție un proiect care să oblige unii agenți comerciali să aibă asemenea echipamente.

„Benzinăriile nu au genertaoare. Dacă tu ca benzinărie nu ai generator şi se întrerupe curentul, nu poţi livra combustibil maşinilor, ambulanţelor, maşinilor de pompieri sau poliţie”, a mai spus Raed Arafat.

Și furnizorii de gaz și energie sunt mai atenți în această perioadă. De la începutul războiului, atacurile cibernetice aproape că s-au dublat.

Citeste si:
Consumul de curent al utilizatorilor casnici din România, mai mic...
Consumul de curent al...

„Întotdeauna ne pregătim pentru blackout. Singurele lucruri diferite sunt atacurile cibernetice pe care le vedem, dar ne protejăm foarte bine”, a declarat CEO-ul grupului E.ON, Volker Raffel.

Experții spun ce nu trebuie să ne lipsească din casă în cazul unui blackout

Specialiștii recomandă populației să aibă la îndemână provizii pentru câteva zile: apă, alimente neperisabile, o lanternă, câteva pături, o sumă de bani și orice fel de kit de supraviețuire.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.