Sunt percheziții de amploare la sediul Metrorex. Zeci de polițiști, jandarmi și procurori DIICOT au descins în mijlocul examenului pentru ocuparea postului de mecanic de locomotivă, examen care ar fi fost fraudat. Sunt vizaţi mai mulţi instructori, dar şi candidaţi care şi-ar fi cumpărat posturile cu mii de euro.

7.000 de euro mită pentru un post de mecanic auto la Metrorex

Mai exact, instructorii le-ar fi promis candidaților ajutor pentru a frauda examenele, în schimbul unor sume de bani. Descinderile au început în data de 23 noiembrie, în timpul examenelor. Autoritățile bănuiesc faptul că ar exista aproape 20 de lucrări fraudate. Pentru un loc garantat, candidații ar fi avut de plătit undeva între 6.000 - 7000 de euro, conform unor surse din anchetă citate de Observator.


  • Salariul unui mecanic de metrou ajunge până la 7.000 de lei, fără sporuri.

  • Dosarul care vizează faptele de corupție este instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Ce salarii sunt la Metrorex?

Salariile de încadrare depind de funcția de poziție ocupată, programul de lucru, la care se adaugă sporurile legale și cele prevăzute în contractul individual de muncă.

Salariile de încadrare


  • Mecanic de locomotivă – între 5.534 lei și 6.853 lei

  • Impiegat – între 5.830 lei și 6.660 lei

  • Meseriaș întreținere – între 4.673 lei și 5.266 lei

  • Electromecanic – între 5.830 lei și 6.660 lei

Sporuri

Sporurile de care beneficiază salariații Metrorex sunt între 12 și 40% și se acordă în funcție de vechime, locul de desfășurare a activității și programe de lucru (zi/noapte). Din salariile rezultate, un procent de 45% reprezintă contribuții, obligații pe care trebuie să le plătească fiecare angajat la bugetul consolidat al statului.

Salariile nete


  • Mecanic de locomotivă - 5.000 lei

  • Impiegat - 5.000 lei

  • Meseriaș întreținere - 4.000 lei

  • Electromecanic - 5.000 lei


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.