Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Cuvios Dimitrie, Izvorâtorul de Mir este sărbătorit de către creştinii ortodocşi în fiecare an pe 26 octombrie. Creștinii au o serie de tradiții și obiceiuri pe care le respectă în fiecare an cu sfințenie.

Din vremurile vechi se spune că sărbătoarea Sfântului Dimitrie marchează începutul iernii. De Sfântul Dimitrie, oamenii aprind o roată din paie pentru ca focul să le ofere căldură morților, dar și pentru a ține departe animalele sălbatice de gospodărie. Oamenii care vor să le meargă bine tot anul trebuie să aprindă o lumânare pentru cei trecuți în neființă și să împartă bucate pentru sufletul morților. În acest fel, creștinii vor avea parte de lumină și căldură.

Creștinii care vor să le meargă bine tot restul anului nu trebuie să spele sau să se certe cu cei apropiați în această zi. Tot de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, păstorii află cum va fi vremea. Aceștia își așează cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va așeza o oaie neagră, iarna va fi una bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.


Ce să NU faci de Sfântul Dimitrie

În Bucovina, oamenii care pe 26 octombrie seamănă usturoiul vor avea parte în anul următor numai de belele. Dacă de Sfântul Dimitrie vremea este înnorată, cu vânt și ploaie, aceasta prevestește zăpezi grele în iarna care va veni. O altă tradiție vecehe spune că de Sfântul Dimitrie nu trebuie ca florile să fie culese, dacă acestea nu sunt încă ofilite.

Tot de Sfântul Dimitrie nu trebuie să folosești pieptenul, deoarece în așa mod atragi asupra ta necazuri și pericole. Persoanele care au datorii ar trebui să le întoarcă până la Sfântul Dumitru pentru ca să-i meargă bine tot anul viitor. Creștinii care au un necaz pe suflet trebuie să îl împartă Cuviosului Dimitrie. O altă tradiție spune că la slujba de prăznuire din această zi, Dumnezeu trimite darurile sale şi împlineşte rugile creștinilor cu ajutorul Cuviosului Dimitrie cel Nou.