Pisicile străzii din Capitală vor fi sterilizate gratuit

Campania va începe în Sectorul 2 al Capitalei, în Parcul Circului, lângă Circul Metropolitan. Clinica veterinară mobilă va fi prezentă la locație în perioada 20-23 octombrie şi 27-30 octombrie. Doritorii pot aduce pisicile la sterilizat în intervalul orar 10.00-15.00, doar cu o programare în prealabil la numărul 0751.596.199, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 - 18.00, a transmis ASPA Bucureşti, pe pagina sa de Facebook.

Organizatorii menționează că pisicile nu trebuie să fie hrănite înainte de operaţia de sterilizare. Pentru a fi sterilizate, pisicile femele trebuie să aibă o vârstă minimă de 6 luni, iar masculii - 10 luni.


"Persoanele care vor aduce pisicile la sterilizat vor fi contactate de clinică pentru a le prelua după sterilizare şi a le repune în teritoriu. Astfel, în cadrul acestei campanii pot fi sterilizate doar pisicile de pe stradă, deoarece aşa a fost conceput proiectul cetăţenilor. Pisicile vor fi capturate de personalul clinicii veterinare, dar şi de orice cetăţean al Municipiului Bucureşti care doreşte să contribuie la prevenirea înmulţirii necontrolate a acestora", precizează ASPA.


Clinica veterinară mobilă va circula și va ajunge în toate sectoarele din București până la finalul campaniei. Deoarece pisicile sunt fără stăpân, ira după sterilizare acestea vor fi repuse în teritoriu, operaţiile de sterilizare vor avea loc doar în condiţii meteo de siguranţă pentru patrupede.


Nu se vor face sterilizări pe timp de iarnă

Organizatorii spun că pe timpul iernii nu se vor face strilizări, însă campania se va relua de anul viitor.


"Astfel, anul acesta campania va funcţiona atât timp cât vremea ne va permite. Concret, pe timpul iernii nu se vor realiza sterilizări, acestea urmând a fi reluate anul viitor, imediat ce vremea se va îmbunătăţi", transmite ASPA.


ASPA Bucureşti subliniază că nu există o legislație națională care să gestioneze pisicile fără stăpân.


"Prin urmare, nu există servicii publice care să le ridice de pe domeniul public şi să le cazeze în adăposturi dedicate pisicilor, aşa cum există în cazul câinilor. Aşa se face că pisicile fără deţinător se înmulţesc necontrolat, sterilizarea fiind singura soluţie civilizată pentru a combate acest fenomen", se mai arată în postare.


Campania de sterilizare a fost realizată în baza unui proiect care a fost votat de bucureşteni şi a fost declarat câştigător în cadrul procesului de bugetare participativă organizat de Primăria Capitalei, cu un buget de 500.000 lei TVA inclus.