Sub amenințările Uniunii Europene (UE), România a investit în ultimii ani milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de reciclare a deșeurilor. Totuși, la Oradea, oamenii continuă să arunce gunoaiele la întâmplare. Drept urmare, din această lună, amenzile pentru cei care nu respectă colectarea selectivă au crescut cu 10%, sancțiunile ajungând până la 20.000 de lei.

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru localnicii care aruncă gunoiul la întâmplare

Dacă în anul 2021 un sfert dintre orădeni colectau selectiv, în 2022, reciclarea a fost în declin. În august, aceasta a fost de numai 17%. „Pentru a creşte gradul de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile şi biodegradabile, Primăria Oradea 275 de insule ecologice supraterane, în casetate cu câte cinci containere fiecare”, a transmis Anca Deac, purtător de cuvânt Primăria Oradea.

Oamenii continuă să arunce gunoiul la întâmplare, motiv pentru care, din această lună, amenzile au fost majorate de autorități și pot ajunge până la 20.000 de lei.

„Accesul controlat la locurile de colectare. Şi presiune asupra oamenilor, prin sistemul plăteşti cât arunci”, a declarat Sincron Istvan Szentes, director tehnic Eco Bihor, pentru Observator.

Amenințată de penalități foarte mari aplicate de UE, cifrele fiind îngrijorătoare, municipalitatea a venit cu soluții pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

„În schimbul ambalajelor reciclate, persoana care le predă va primi un bilet de două călătorii, valabil pe liniile din oraş. Sau vom găsi alte forme de recompensare”, a completat Anca Deac, purtător de cuvânt Pirmăria Oradea.

Locuitorii din Baia Mare stau cu gunoiul la poartă și se aleg cu amenzi, pentru că nu știu că colecteze selectiv

În Baia Mare, locuitorii rămân cu gunoiul la poartă și se aleg cu amenzi, pentru că nu știu ce deșeuri să pună în pubele. Nici depozitul ecologic nu este gata, chiar dacă lucrările la acesta au început acum șapte ani.

Mai exact, localnicii au aruncat în pubele ce le-a venit la mână: sticle sparte, plastic, hârtie, mâncare. Cei care nu au selectat gunoiul, au rămas cu deșeurile la poartă și au primit și amenzi de până la 300 de lei.

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...

„Există infrastructură. Fiecare are acasă pubela galbenă, pubela albastră. Există iglu de zonă. Există pubelă pentru deşeul rezidual. În principiu, doar dacă nu vrei să faci acest lucru, nu vei face”, a declarat Romeo Dobocan, director ADI Deșeuri Maramureș.

Nici autoritățile nu stau prea bine la subiectul „colectare selectivă”. Depozitarea gunoiului în rampă e un proiect început în urmă cu șapte ani, dar nefinalizat nici astăzi.

Conform proiectului inițial, depozitul ecologic ar fi trebuit să coste aproape 64 de milioane de euro. Peste 100 de milioane de euro au fost cheltuiți până acum, dar fără sens. În prezent, deșeurile menajere din Baia Mare ajung la sute de kilometri distanță, în Târgu Mureș.

Citeste si:
Românii vor achita mai mult pentru gunoi. Ce prevăd noile obligații
Românii vor achita mai mult...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.