O comună din Maramureș a aplicat o metodă brevetată de un inginer băimărean, care a reușit să mențină căldura în școli, dar și în primărie, reducând astfel factura la gaze și cu 70%. Invenția constă într-un robinet care se blochează la o temperatură anume și oferă aceeași putere la toate caloriferele legate în rețea.

Invenția unui inginer băimărean prin care a redus factura la gaze și cu 70%

Pe holurile primăriei din comuna Mireșu Mare temperatura a fost setată la 16 grade, iar în birouri fiecare angajat are posibilitatea să seteze căldura dorită. Sistemul, implementat în iarna anului trecut, scade consumul de gaz și cu 48%.

„Nu poți regla mai mult decat am stabilit iniţial, că trebuie să fie temperatura în acel loc”, a declarat Ioan Mătieș, primar Mireșu Mare, pentru Observator.

Cea mai mare economie s-a făcut în luna martie, la școala generală din localitate, anume de peste 600 de metri cubi. Invenția a ajutat și la menținerea unei temperaturi constante în toate sălile de clasă, adică de 21 de grade Celsius.

„În momentul în care afară este mai cald, se reduce puţin temperatura din robinet şi atunci temperatura este potrivită pentru ambientul clasei”, a spus Dorel Merciu, director școală.

„Când ajunge temperatura camerei la cea programată de acei robineţi, ei închid practic agentul termic şi nu îi dau voie să meargă prin instalaţie”, a explicat, Ionel Mih, serviciu tehnic.

Sistemul funcționează cu un gaz și se adaptează temperaturii aerului, nu a apei calde din conducte, iar investiția poate fi recuperată în mai puțin de jumătate de an, a transmis inventatorul.

„E primul robinet care are în capul termostatat gaz. E de 5 ori mai sensibil decât cel cu bimetal. Chestiile astea te duc într-o economie de... Când e 30 la sută e foarte puţin. Am mers până la 70 la sută economie”, a declarat Dumitru Matei, inventator.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.