Urmează o iarnă grea, dominată de facturi mari la apă caldă și încălzire. Gigacaloria va aduce prețuri exorbitante la apă caldă și căldură, dacă subvențiile de la stat vor dispărea din schemă. Astfel, oamenii care încă beneficiază de sistemul centralizat ar putea plăti între două sute și o mie de lei lunar, în sezonul rece. Pentru a nu scoate din buzunar mai mult decât au, unii spun că și-au pregătit deja căciula și fularul. Iată orașul din România cu cele mai mari facturi la căldură.

Orașul din România cu cele mai mari costuri la căldură

Campioana facturilor mari la căldură rămâne, și în acest an, Constanța. Administratorii de bloc se așteaptă la un preț al gigacaloriei de peste o mie de lei, în condițiile în care energia termică este cea mai scumpă din țară, iar subvenția de la Primărie este limitată.

„În ianuarie 2022, un apartament de 41 mp a plătit 490 de lei pentru încălzire. Pentru următorul sezon acest preţ va fi dublu sau poate chiar mai mult. Preţul real al gigacaloriei la Constanţa va fi undeva la 1.700 - 1.900 de lei. Cu subvenţia de la Primărie, probabil că va fi puţin peste 1.000 de lei”, a declarat Radu-Liviu Anghel, administrator condominii.

Constănțenilor nu le-a rămas decât să facă haz de necaz. „O să rămânem în datorii și, na. Mai oprim un calorifer. Punem căciula în cap”, a declarat un localnic pentru Observator.

„Ce să chivernisim, ce să strângem? Strângem şurubul. Ne cumpărăm lămpi de gaz”, a spus un altul.

Facturile vor crește, însă, în toată țara și îi vor face pe tot mai mulți să renunțe la sistemul centralizat. „Cel puţin dublu va fi, dacă nu mai mult. E o disperare general, având în vedere că oamenii, ca şi venituri, nu li s-au mărit. În toamna asta, foarte mulţi s-au debranşat”, a transmis Daniela Gherganu, președinte asociații.

Nici primarii nu știu cât vor putea subvenționa, dat fiind că bugetul este limitat, iar costurile de producție sunt mari. „Valoarea subvenţiei pe care o va plăti un ieşean astăzi, deci nu vorbesc în viitor, deci astăzi, dacă pornim încălzirea, subvenţia pe care noi o acordăm este de 139, 140 de lei, iar preţul pe care îl plăteşte un ieşean este de 240 de lei pe gigacalorie”, a explicat Mihai Chirică, primar Iași.

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...

La iarnă, va fi cu o sută de lei în plus. Este un preț similar cu cel din București, unde tarifele vor crește pentru prima dată după mai bine de un deceniu. Clujul va scăpa mai ieftin, în cazul în care societatea de termoficare nu va majora tarifele odată cu venirea iernii. La aceste prețuri ale gigacaloriei, românii vor plăti lunar între 200 și 700 de lei pentru apă caldă și căldură.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.