Comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au amendat 50 de magazine Auchan din toată țara cu suma de 750.000 de lei, în urma unor controale efectuate în cursul ultimei luni, pentru a verifica modul în care lanțul de hipermarketuri respectă legislația în vigoare în domeniu.

ANPC a amendat 50 de magazine Auchan din toată țara cu suma de 750.000 de lei

Conform unui comunicat al ANPC, pentru neregulile constatate, comisarii au aplicat 93 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 750.000 de lei. De asemenea, autoritățile au dat 11 avertismente și au dispus oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valoare de aproape 42.000 de lei, cât și oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea problemelor, pentru 14 unități.

„Am fost acuzaţi că facem prea multe controale dedicate unor lanţuri de magazine. Noi nu facem decât unele dedicate dumneavoastră, consumatorilor, pentru a fi siguri că sunteţi respectaţi. Din România nu trebuie doar luaţi bani, mai trebuie şi investit! Trebuie făcută curăţenie, ca de Paşti, ca şi cum această sărbătoare ar fi în fiecare zi. Până atunci, noi vom fi acolo să dăm o mână de ajutor pentru a-i convinge că aşa stau lucrurile", a afirmat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Printre cele mai frecvente abateri constatate de comisarii ANPC sunt: comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită, comercializarea unor legume şi fructe depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, cu ambalaj deteriorat, comercializarea unor produse care nu erau păstrate în condiţiile precizate de producător, cu modificări organoleptice, utilizarea unor ustensile de bucătărie sau echipamente de gătit neigienizate, cu grăsime din abundenţă.

De asemenea, inspectorii ANPC au constatat folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitare, deficiențe de etichetare a produselor alimentare ((lipsa unor menţiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română), precum şi utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător, cu acumulări masive de gheaţă, rugină, impurităţi şi chedere deteriorate, lichid de scurgere congelat, resturi alimentare şi mucegai.

Citeste si:
Pescobar, apărat de Maria Constantin în urma controalelor ANPC:...
Pescobar, apărat de Maria...

Comisarii ANPC au mai descoperit comercializarea unor produse cu starea termică schimbată, comercializarea unor produse cu aglomerări de gheață în ambalaj, nerespectarea regimului promoţiilor, neafişarea preţurilor unor produse, existenţa pavimentului neigienizat şi a unor rafturi murdare, în zona de comercializare, nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători şi existenţa unor neconcordante între preţul produsului la raft faţă de cel de la casa de marcat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Septembrie 2022 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.