Minorii nu vor mai putea fuma în spațiile publice

Proiectul modifică Legea nr. 349/2002 care face referire la prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Acesta a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori din PSD și PNL. Proiectul de lege urmărește interzicerea fumatului în locurile publice pentru minori.


"Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora", se arată în proiectul de lege.


În cazul în care aceste interdicții nu vor fi respectate, minorii vor fi sancționați cu o amendă contravenţională cuprinsă între 100 de lei și 500 de lei. Drept motiv al acestui proiect de lege, inițiatorii au spus că potrivit unui studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog, consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor este un motiv serios de îngrijorare, iar în acest sens trebuie să fie luate măsuri cât mai eficiente. În România nu există sancțiuni care pot fi aplicate minorilor pentru consumul de produse din tutun.


„Văzând legislaţia naţională în domeniul ordinii publice, constatăm că Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate", explică iniţiatorii.


Proiectul intră în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.