Facturile în continuă creștere i-au făcut pe români să dorească independența energetică. Casele pasive, care au costuri totale de întreținere de cel mult 3.000 de lei pe an, au devenit tot mai râvnite. Un astfel de imobil a fost construit la Timișoara, în urmă cu 10 ani - primul din zonă.

Un bărbat din Timișoara plătește toate facturile casei de 145 mp cu 3.000 de lei pe an

Acum 10 ani, la Dumbrăvița, lângă Timișoara se construia un imobil care, la acea vreme, era privit ca o navă spațială. Era prima casă pasivă din zonă.

„O casă pasivă este o casă foarte bine termoizoltată, orientată corespunzător, etanşă şi care are un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură care ne permite să avem aer proaspat permanent, fără să deschidem ferestrele, în special iarna", a spus Dan Stoian, arhitect şi proprietar casă pasivă, pentru Observator.

La 10 ani distanță, când piața energiei este pe butuci, pariul lui Dan Stoian iese câștigător. Între timp, și-a amortizat investiția, chiar dacă la vremea respectivă construcția unei astfel de locuințe era mai mare cu 25% față de una clasică.

Și panourile solare montate aici au ajutat ca, în timp, facturile la energie să fie mai mici. La un imobil cu o suprafață de 145 mp nu se plătește mai mult de 250 de lei pe lună.

„Înainte de evenimentele care au determinat scumpirile din ultima vreme, tipic, plăteam în jur de 3.000 de lei pe an, facturile întregii case - răcire, încălzire, apă caldă, plită, TV, laptop, maşină de spălat, totul inclus", adaugă Dan Stoian, arhitect şi proprietar casă pasivă.

Acum, casele eficiente energetic au intrat și în atenția dezvoltatorilor imobiliari, care și-au regândit planurile în funcție de piața de energie.

„A devenit o necesitate să ne gândim și la economisire și la case care să devina producătoare de energie și să devină autosuficiente. Următorul nostru proiect va fi cu case utilate cu pompe de caldură", a precizat Diana Goia, dezvoltator imobiliar.

Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

Trebuie precizat că economisirea și eficiența termică încep de la fundație, căci o cărămidă de calitate și o anvelopă bună sunt importante pentru reducerea consumului. De asemenea, tâmplăria trebuie să aibă o calitate superioară.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Septembrie 2022 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.