România este un tărâm plin de locuri pitorești, zone unice în lume și povești care îți captează atenția și curiozitatea. România este pentru toată lumea, pentru toate gusturile, în orice anotimp și zi. Această țară din Europa este plină de mister și de locuri spectaculoase care îți vor rămâne în memorie pentru toată viața. Atât românii, cât și turiștii din alte țări aleg să colinde meleagurile românești pentru a cunoaște istoria, cultura, povestea și mai ales pentru a vedea cât este de frumoasă România. Toată lumea a auzit măcar odată în viață despre Delta Dunării, Transfăgărășan, Castelul Peleș și Pelișor, zona Maramureșului și alte sute de minunății de pe teritoriul țării românești. Multe locuri din România însă nu sunt atât de promovate și vizitate de turiști chiar dacă acestea au o energie și o poveste aparte. În cazul în care v-ați propus să vizitați locuri spectaculoase, dar despre care nu auzi la tot pasul, biserica scufundată sub lacul Beliș este exact ceea ce cauți. Biserica scufundată sub lacul Beliș din satul cu același nume, județul Cluj este un obiectiv turistic care poate nu încântă pe toată lumea, însă acel loc are un farmec aparte. Biserica poate fi văzută în special în zilele de vară secetoase, atunci când nivelul apei lacului scade, iar biserica răsare de sub apă ca renumitul Titanic. Priveliștea este una de poveste, iar istoria acestei biserici este una fascinantă.

Povestea bisericii de sub apele lacului Beliș

Biserica de sub apele lacului Beliș datează încă din secolul al XIX-lea. Lăcașul sfânt a devenit o atracție turistică și un loc misterios pe care lumea îl vizitează cu drag. Unii se aventurează să îl descopere în profunzime, aruncându-se în apele lacului și descoperint fiecare parte a bisericii sub apă. Senzațiile sunt unice, iar aminitirile sunt pentru totdeauna. În perioadele în care temperaturile seacă orice sursă de apă, din adâncurile Lacului Beliş-Fântânele se ivește la suprafață ruinele vechii biserici scufundate sub apele lacului. Biserica de sub ape mai este numită și Biserica Urmanczy, în cinstea magnatului Ioan Urmanczy care ar fi construit-o. O altă poveste spune că această biserică a fost construită de primii pastori care au ales să se așeze în aceste locuri.

Beliş este o localitate rurală din Transilvania, la o altitudine de peste 1000 m, în zona munţilor Gilău. Nu se știe exact când a fost înființat satul Beliș și nici când a fost construită această biserică de sub apă deoarece nu există documente care să ateste înființarea lor în mod oficial. Potrivit unor istorici, se spune că bazele acestei localități au fost puse de către ciobanii care petreceau mult timp în această zonă deoarece își pășteau oile aici. Zona era una perfectă pentru a paște turmele de oi fără a mai fi nevoie să străbată munții din apropiere. Din acest motiv ciobanii au decis să își construiască case și să se stabilească cu traiul într-un singur loc fără a mai cutreiera.

Primele documente în care apare numele comunei Beliş, comuna fondată la 1.000 m altitudine în zona cuprinsă între Munţii Gilăului şi Bihor Vlădeasa, datează încă din anul 1737. Biserica de sub apele lacului Beliș a devenit un timp un monument și un simbol al locului care aduce cu ea o poveste tristă și plină de sacrificii încă din primii ani.

Citeste si:
Un batran din Apuseni a murit dupa ce a fost atacat de un berbec
Un batran din Apuseni a murit...

Turla bisericii de sub apele lacului Beliș veghează până în ziua de astăzi

Biserica este singurul lucru ce a mai rămas în timp în urma unui sat care adăpostea în jur de 1.300 de persoane. Localitatea a fost ștearsă de pe hartă din cauza apelor, după ce conducerea de la avea vreme din anul 1960 a decis să se construiască un baraj care a acoperit satul cu 60 de metri de apă. Locuitorii au decis să își strămute locul de trai, iar odată cu aceștia a fost mutat și cimitirul satului care se afla în jurul bisericii. Locuitorii cot la cot împreună cu slujitorii bisericii și părintele au mutat osemintele celor trecuți în împărăția cerului în satul nou. După ce locuitorii s-au retras total, apa a înghiți întreaga localitate, iar biserica s-a cufundat în adâncuri tot mai lin până când s-a făcut una cu lacul. Oglinda lacului era una limpede, curată și liniștită, fără nici o urmă de biserică, sat sau alte rămășițe ale unei așezări omenești.

Citeste si:
Un catun de munte din Apuseni se reinventeaza pe YouTube/ VIDEO
Un catun de munte din Apuseni...

Îniante ca biserica de sub apele lacului Beliș să fie înghițită de ape, aceasta putea fi văzută din orice colț al satului, deoarece era construită pe o măgură și pentru că era destul de înaltă, în deosebi turnul acesteia. Se spune că turla bisericii mereu veghea asupra satului și asupra localnicilor, iar aceștia o considerau un simbol de la Dumnezeu care îi apără de rău în vremurile rele. În vreme de sărbătoare, localnicii petreceau în apropierea bisericii, iar turla le reda speranță și încredere, refugiu.

La acea vreme, conducerea își dorea extinderea rețelei naționale de electricitate și asigurarea a noi căi navigabile. Această năpastă a lovit și comuna Beliș din județul Cluj. Comuniștii au considerat că localitatea este un teren favorabil pentru această transformare și au dat ordin de a se ridica un baraj și să se construiască un lac artificial de acumulare Belis-Fântânele. Din această cauză, comuniștii de la acea vreme au ordonat localnicilor să să mute cu traiul în altă parte.

Citeste si:
Ambulantierul care a carat in spate o pacienta, chemat sa dea nota...
Ambulantierul care a carat in...

Acest proces a fost unul destul de complicat pentru locuitorii satului deoarece acest lucru presupunea să renunțe la tot ce au agonisit o viață, la casele și curțile lor, la gospodăriile lor și să plece doar cu hainele de pe ei pentru a începe totul de la zero în altă parte. În acele vremuri grele, era imposibil să te opui ordinelor date de comuniști, iar în cazul unei revolte, oamenii erau executați pe loc.

Biserica de sub lacul Beliș astăzi

În zilele noastre, după atâta amar de vreme, oamenii își aduc aminte despre cei care au locuit acolo și povestea bisericii care a fost înghițită de apele lacului. Acum, biserica poate fi văzută doar în zilele toride în care nivelul apei lacului scade, iar biserica răsare de sub apă împreună cu ruinele sale ca în poveștile fantastice. Pe ruinele bisericii încă mai pot fi observate picturi vechi, îngeri și scene din Biblie. În zilele în care biserica este acoperită de apă, fundația acesteia se află la mai bine de 30 de metri adâncime și este înconjurată în permanență de apa rece ca gheața. Vara, apa lacului scade datorită temperaturilor extreme, iar cu fiecare zi biserica răsare tot mai mult din adâncul lacului. Turnul răsare ca o stea a speranței și ca un simbol al veșnicei memorii că pe acele locuri cândva a existat o localitate împreună cu sutele de case ale localnicilor. Imaginea unui sat îngropat de apă este sinistră și trezeste diverse sentimente, mai ales cele pline de mister.

Citeste si:
Presedintele CNAS: Sute de localitati din tara nu au medic de familie
Presedintele CNAS: Sute de...

Ruinele bisericii sunt ultima dovadă a unui sat distrus, a unor localnici răpuși de durerea de a renunța la locul lor și a sacrificiului în ciudat ambiției conducerii comuniste. Moţii, români neaoşi cu frică de Dumnezeu povestesc că Biserica de sub lacul Beliș a fost construită după vechiul obicei chiar în centrul satului pe o fâşie de pământ înaltă pentru a fi cât mai aproape de cer şi pentru a putea fi văzută de oriunde. În jurul bisericii au fost construite casele oamenilor, pentru ca aceștia să fie aproape de Dumnezeu și pentru ca să se simtă în siguranță mereu.

Biserica a rezistat oricărui anotimp, ploilor aprige, secetelor, zăpezilor mari și înghețurilor strașnice. Biserica adăpostea pe cei care aveau nevoie, cei care au rămas pe drum sau cei care și-au pierdut calea. În biserica de sub lacul Beliș oamenii își regăseau liniștea și credința pentru a merge mai departe și pentru a face doar fapte bune. Chiar dacă pe parcursul anilor biserica a fost mai mereu cufundată în apă, picturile de pe pereții bisericii nu s-au șters în totalitate. Oamenii consideră că acest lucru este un semn de la Dumnezeu, iar simbolurile divine nu dispar niciodată deoarece vin de la Cel de Sus.

Biserica de sub apele lacului Beliș a devenit obiectiv turistic

Astăzi, românii știu de această destinație ca fiind o atracție turistică, în special în sezonul de vară. Oamenii vin vara ca să vadă faimoasa renaștere a bisericii de sub lac. Pentru tot mai multă lume acest loc este unul din lista obiectivelor de vizitat în sezonul de vară. Biserica de sub apă este singura urmă care a mai rămas în urma localității Beliș. Unii curioși au îmbrăcat până și costumul de scafandru pentru a explora în întregime frumusețea bisericii atât în adâncuri, cât și la suprafață.

Biserica este considerată o minune deoarece după atâția ani și în asemenea condiții aceasta încă a rămas în picioare și încă nu s-a năruit. Pereții bisericii sunt la fel de rigiți ca în primii ani de la construcția acesteia. Biserica de sub apa lacului Beliș se află la o distanță de 27 de kilometri de orașul Huedin, de municipiul Cluj-Napoca la 77 km și de municipiul Oradea la 133 km. Acolo se poate ajunge pe drumul european E60 Oradea-Cluj-Brașov, iar de la Huedin pe drumul județean DJ101 până la Beliș.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Septembrie 2022 - 05 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.