Social 18 August 2022 11:06 de Advertorial
În rândul statelor europene, România se confruntă cu al treilea cel mai mare preț pentru energia consumată. Românii plătesc considerabil mai mult față de multe țări precum Polonia sau Spania, în care prețurile sunt deja plafonate.

Contextul războiului din Ucraina și controversele apărute pe spațiul european cauzate de Rusia au afectat considerabil livrările de gaze naturale și, prin urmare, costul de achiziție și de vânzare. Prețul gazului, materie primă în producerea de energie electrică, a crescut substanțial, iar statele europene caută să reducă rata de import din statul rus și să se elibereze de sub presiunea exercitată de Moscova în direcția unei crize energetice la nivel global.

Prețul aplicat de orice furnizor de gaze naturale din România este cel din piața internațională, cu toate că și statul român este producător de gaz. Acesta este cel mai ridicat preț înregistrat din ultimii 15 ani şi generează un trend ascendent și în cazul prețului energiei electrice. Consecințele acestei situații sunt semnificative și cu ramnificații atât în toate industriile din România, cât și în ceea ce îi privește pe consumatorii finali, dintre care cei vulnerabili simt cea mai mare presiune asupra bugetului familiei.

Din cauza dezinformării cu privire la majorarea inexplicabilă și bruscă a prețurilor energiei electrice, consumatorii și-au exprimat nemulțumirile către furnizorii de gaze naturale și furnizorii de energie. Aceștia sunt cei care se află, de fapt, în contact cu clienții finali, prin urmare și cei care sunt trași la răspundere. Este important de precizat faptul că un furnizor este doar un intermediar care colectează taxele pentru anumite servicii oferite clienților, dar el nu stabilește și prețul în mod integral.

Un dezavantaj al acestei perioade de scumpire accelerată este faptul că ea coincide și cu perioada de liberalizare a pieței energetice din România. Cu toate acestea, odată cu liberalizarea pieței, niciun factor extern controlat de stat nu mai poate interveni, deoarece prețurile sunt determinate de cerere și ofertă ca și în celelalte țări dezvoltate din Europa. Bineînțeles, strategia de achiziție a energiei electrice pe care o are fiecare furnizor de energie în parte influențează într-o oarecare măsură prețul suportat de consumatorii finali.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

Deși prețul din piața liberă poate reprezenta o amenințare pentru consumatorul de rând și viitorul client, un mare avantaj al liberalizării este libertatea de a schimb a furnizorul de energie electrică. Consumatorii care nu sunt mulțumiți, se pot muta oricând la un alt furnizor. Datoria acestuia este de a compara ofertele, de a studia piața energetică, de a analiza propriile nevoi raportate la cât consumă, iar în maximum 21 de zile va putea avea un alt contract cu un nou furnizor. Acesta din urmă se va ocupa de preluarea completă a clientului, incluzând încheierea contractului cu vechiul furnizor.

Creșterea prețurilor a avut loc la nivel global și este o consecință a mai multor factori precum: creșterea prețurilor la gazele naturale (peste 170% în 2021), tensiunile geopolitice și starea de război dintre Ucraina și marele exportator de gaz, Rusia, contextul economic post pandemic și criza economică declanșată de acesta.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Despre autor:


Ultima actualizare: 18 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.