Veste bună pentru românii care au achitat amenzi pentru neîndeplinirea formarului PLF. Banii achitați pe aceste amenzi pot fi restituiți. Ministerul Dezvoltării a aprobat și a publicat în Monitorul Oficial un ordin prin care cetățenii își pot recupera banii achitați pentru amenzile contravenționale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF).

Românii își pot recupera banii achitați pe amenzile pentru formularul PLF

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației anunță că cetățenii care au fost sancționați contravențional și care au achitat amenda pentru necompletarea formularul PLF pot depune o cerere la direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, pentru ca acestora să li se restituie banii. Cererile trebuie depuse în termen de 90 de zile începând de miercuri, 17 august.

De asemenea, cererile trebuie să fie însoțite de procesul verbal de constatare a contravenției și documentul de plată. Cererea trebuie să cuprindă următoarele informații:


  • numele și prenumele solicitantului;

  • codul numeric personal;

  • domiciliul solicitantului;

  • suma și natura creanței solicitate la restituire;

  • codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;

  • banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.

Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spațiu Virtual Privat) sau prin împuternicire. Banii care au fost achitați pentru amendă pot fi restituiți în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale sau pot fi scăzuți din alte datorii fiscale. Termenul de soluționare a cererilor este de maxim 45 de zile de la depunerea acestora.

Cum se procedează în cazul amenzilor neachitate

În cazul în care cetățenii s-au ales cu amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, însă nu au achitat-o, aceasta se va anula și se va scădea din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie să se depună cererea.

Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) a fost introdus în România în perioada 20 decembrie 2021 - 11 martie 2022, pentru o mai bună evidență a persoanelor în perioada de pandemie cu coronavirus.

Citeste si:
Proiect pentru o nouă linie de metrou, Gara de Nord - Gara Progresul
O nouă linie de metrou în...

La vremea respectivă, amenzile pentru necompletarea formularului PLF erau cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în februarie Guvernul a redus valoarea amenzilor la 500 de lei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.