România va primi 5.000 de doze de vaccin contra variolei maimuței de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a luat hotărârea să doneze României 5.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuței. Autoritățile însă nu au anunțat data exactă de livrarea a acestora deoarece prioritare sunt țările cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, în cazul de față Marea Britanie, Germania, Spania.

În ultima săptămână, în România s-au înregistrat doar 2 cazuri noi de infectare cu variola maimuței. În total, la moment în România au fost înregistrate 32 de cazuri de îmbolnăvire cu variola maimuței, a anunțat marți Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Potrivit secretarul de stat Adriana Pistol, persoanele care sunt infectate cu acest virus sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 şi 44 de ani. Aceasta a mai menționat că vor beneficia de vaccin persoanele care s-au infectat cu acest virus.


„Nu este o cantitate foarte mare. Vom oferi vaccinul contacţilor cazurilor. Din câte ştiu, vor fi primite 5.000 de doze de vaccin”, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății.



Variola maimuței în România

Primul caz de infectare cu variola maimuței din România a fost raportat pe 14 iunie. Era vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din Capitală care s-a infectat de la o altă persoană care a călătorit în mai multe țări din Europa. Pacientul a fost diagnosticat în urma investigațiilor de laborator și a fost izolat timp de 21 de zile.


Simptomele variolei maimuței

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase ori leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.