Culturile de ceapă din țara noastră sunt din ce în ce mai puține. Producția a scăzut semnificativ și ea, astfel că în farfuriile noastre ajunge ceapă de import, de la olandezi. Producătorii români spun că nu fac față concurenței.

Culturile de ceapă româneşti nu mai fac faţă importurilor din Olanda. Producătorii noștri nu mai fac față concurenței

„Doar la 2 solarii pe care le-am luat folia de interior, m-a costat 23 de milioane. Se aduce din import. Nu aţi văzut că e olandeză, aia rotundă. De ce aduce din import? Aici e treaba. Vinde-o pe a ta şi când vezi că nu mai ai, aduci şi de acolo. Nu aduci de acolo ţi se strică asta. O vinde şi cu 3 lei, îi convine că are suprafaţă mare”, a spus Petrică, legumicultor, pentru Observator.

Dorina, legumicultor, are aceleași probleme: costurile mari o țin în loc. „O parte din noi cultivăm. Avem marfă românească. Se aduce foarte multă ceapă, dar cumpără cineva. În cazul în care nu avem arbagic, trebuie să-l cumpărăm şi este foarte scump. Este 10 lei kilogramul. Uneori şi 15 lei, usturoiul este la fel”, a declarat femeia pentru sursa citată.

Clienții ar vrea să gătească cu produse românești, dar cred că și guvernanții trebuie să fie în asentiment și să le dea fermierilor ajutoare de stat. „Ar trebui să cultivăm de toate aici. Să nu mai aducem nimic din import”, e de părere un client.

„În condiţiile în care producătorul este incurajat cu o subventie, în momentul acela o va pune in pământ. Noi avem multă experienţă in domeniul producerii legumelor şi fructelor. Trebuie incurajat lucrul acesta”, susține un altul.

Până atunci, însă, cresc importurile, iar ceapa din cămările noastre vine din Olanda. România are aproape 16.000 de hectare de ceapă uscată cultivate, situându-se pe locul 6 în Uniunea Europeană. Olanda este pe primul loc, cu aproximativ 40.000 de hectare.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Producția a scăzut considerabil în țara noastră. În 2021, de pildă, am avut în jur de 375.000 de tone, cu 4% mai puțin față de anul 2020, iar importul a crescut de 33 de ori mai mult față de export.

Experții în agricultură admit că anul acesta producția va fi la jumătate. Vlad Gheorghe, președinte registru OIPA, afirmă că „ceapa, de regulă, dacă este o cultură foarte bine întreţinută, dă undeva la 60 de tone la hectar. Anul acesta cred că ne situăm sub 30 de tone. Acum este perioada recoltatului, iar condiţiile sunt foarte dificil.”


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.