Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că își dorește ca în școlile din România să se introducă din nou uniforma școlară obligatorie. Acesta susține că fiecare unitate de învățământ ar trebui să aibă vestimentație diferită.

Sorin Cîmpeanu vrea ca elevii să revină la uniformele școlare obligatorii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că își dorește ca școlile din România să introducă din nou uniformele școlare obligatorii. Acesta susține că școlile diferă mult una față de alta, iar elevii ar putea deveni mai prietenoși și ar merge cu mai mult drag și mândrie la școală dacă ar purta uniforma școlară care le reprezintă instituția.

”Sunt peste 17.000 de școli în România, condițiile diferă foarte mult de la o școală la alta. M-aș bucura să existe acest sistem în care elevii să considere școala un mediu prietenos, școala să fie un loc în care ei merg cu plăcere, un loc în care ei sunt mândri.”, a spus ministrul Educației.

Cîmpeanu consideră că uniforma școlară trebuie să fie diferită, deoarece și școlile se diferențiază una față de cealaltă.

„Dacă sunt mândri de școală vor fi mândri să poarte și însemnele acelei școli. Este însă un lucru care trebuie abordat diferențiat de la o școală la alta”, a declarat Sorin Câmpeanu.

Ideea de a introduce uniforma obligatorie în școli este un subiect destul de controversat în primul rând din punct de vedere financiar. Unii părinți nu își vor putea permite financiar să le asigure anual copiilor minim un exemplat al uniformei școlare. Totodată, vin și cheltuielile pentru stofă și munca croitorului.

Pe de altă parte, unii părinți și elevi pot să nu fie de acord cu această inițiativă din cauza că ar neglija stilul vestimentar al fiecărui elev, ar încălca dreptul la libera alegere. Chiar dacă, din punct de vedere estetic, această schimbare ar fi una elegantă și ordonată, nu pe toată lumea încântă această idee.

Citeste si:
Karmen, despre experiențele paranormale trăite de părinții ei:...
Karmen, despre experiențele...

Elevii „contestă ferm” obligativitatea purtării uniformelor școlare

Consiliul Național al Elevilor a contestat ferm propunerea de lege care prevede obligativitatea uniformelor școlare și a atras atenția că „este esențial să nu pierdem din vedere impactul bugetar pe care această măsură îl va avea. Având în vedere faptul că, la momentul de față, în sistemul de învățământ din România sunt înmatriculați aproximativ 2,8 milioane de elevi. Asigurarea unui bon valoric de 350 lei pentru fiecare dintre acești elevi ar genera un impact bugetar nesustenabil”.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul PMP Cătălin Lucian Iliescu și înregistrat la Senat pe 26 mai 2020.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 August 2022 - 07 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.