Publicația germană Handelsblatt a realizat un top al celor mai sărace ţări din Uniunea Europeană, România clasându-se pe locul 6. Potrivit studiului, produsul intern brut (PIB) reprezintă indicatorul bogăţiei unui stat.

TOP 10 cele mai sărace țări din Uniunea Europeană

PIB-ul reprezintă valoarea tuturor bunurilor materiale şi serviciilor fiecărei ţări în decursul unui an. Acesta este indicatorul unei țări pentru bogăţia unei ţări. UE a inventat o valută fictivă unitară pentru a compara astfel țările. Valoarea PIB-ului per persoană constă în standardul puterii de cumpărare (KKS), care are drept scop egalarea diferenţelor de nivel ale prețurilor.

În UE, valoarea medie a PIB-ului este stabilită la 100 KKS. Dacă PIB-ul unei ţări are un KKS peste 100, această ţară are un PIB cu o valoare peste medie. Cu un an în urmă, Institutul statistic al UE a întocmit o listă cu statele cu cel mai mic PIB.

LOCUL 10: Spania

Statul are un PIB de 84 KKS. Spania este o o țară des vizitată de turiști, însă economia a avut de suferit din cauza celor doi ani de pandemie de coronavirus. Din păcate, nici în această vară Spania nu va reuși să își restabilească economia de acum doi ani.

LOCUL 9: Polonia

Polonia deţine un PIB de 77 KKS. Experţii şi observatorii acuză de mai mulţi ani autoritățile din Polonia de degradarea justiţiei libere. Acest stat din UE a avut de suferit și el în perioada pandemiei, însă din cauză că turismul nu este atât de dezvoltat, nu putem vorbi despre o revenire din punct de vedere economic.

LOCUL 8: Ungaria

Ungaria deține un PIB de 76 KKS de persoană. Independența Ungariei a fost obținută în 1918, iar în 2004 a avut loc aderarea la UE concomitent cu Polonia. Ca sectoare importante de export, Ungaria deține industria vehiculelor şi construcţia de maşini. Cel mai important partener de export este Germania.

LOCUL 7: Portugalia

Face parte din familia UE încă din 1986, iar din 1995 este membră a spaţiului Schengen. Principalii parteneri comerciali ai ţării sunt Spania, Franţa şi Germania. Portugalia are un PIB de 74 KKS.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

LOCUL 6: România

România se evidențiază cu un PIB de 73 KKS. România a fost grav afectată de pandemia de coronavirus. Timp de doi ani, majoritatea sectoarelor din țară au fost afectate, în special cele din HoReCa. Acum, România încearcă să își revină însă oamenii au de îndurat vremuri și mai grele, și anume valul de scumpiri pe care îl suportă, începând de la combustibili, electricitate și gaz.

LOCUL 5: Letonia

Letonia se bucură de un PIB de 71 KKS. Inflaţia provocată de pandemia de COVID şi războiul din Ucraina a avut urmări grave asupra zonei euro, ducând la o nouă valoare record.

LOCUL 4: Croaţia

Croația este cel mai tânăr membru al UE, aderând în anul 2013. Țara are un PIB de 70 KKS. Recent Croația a îndeplinit criteriile necesare pentru ca din 2023 să fie introdusă moneda euro, astfel devenind cea de-a 20-a componentă a zonei euro.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

LOCUL 3: Slovacia

Cu un PIB de 68 KKS, Slovacia este membră UE din 2009. Țara la fel a introdus moneda euro. Slovacia deține o reţea puternică de furnizori de automobile şi cadre bine pregătite și se pregătește pentru a construi o nouă fabrică. Constructorul de automobile Volvo investeşte miliarde în Slovacia şi asigură astfel 7.000 noi locuri de muncă.

LOCUL 2: Grecia

În 2021, Grecia a înregistrat un PIB de 65 KKS. Pentru anul 2022, Comisia Europeană prevede o cotă a datoriei de 186% din PIB, aceasta fiind cea mai mare valoare din zona euro faţă de 2009, când era de 127%. Trei pătrimi din datoriile de stat le dețin creditorii instituționali, cum ar fi ESM, iar achitarea lor se va face până în 2070, dar cu dobânzi mici.

LOCUL 1: Bulgaria

Cea mai săracă ţară din UE este considerată Bulgaria. Are un PIB de 55 KKS. Bulgaria este stat membru UE din 2007. Începând din 2020, din cauza unor probleme istorico-politice, țara a blocat negocierile cu ţările Albania şi Macedonia de Nord. În iunie 2022, autoritățile bulgare au votat anularea veto-ului împotriva Macedoniei de Nord.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 August 2022 - 06 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.