TOP 10 cele mai sărace țări din Uniunea Europeană

PIB-ul reprezintă valoarea tuturor bunurilor materiale şi serviciilor fiecărei ţări în decursul unui an. Acesta este indicatorul unei țări pentru bogăţia unei ţări. UE a inventat o valută fictivă unitară pentru a compara astfel țările. Valoarea PIB-ului per persoană constă în standardul puterii de cumpărare (KKS), care are drept scop egalarea diferenţelor de nivel ale prețurilor.

În UE, valoarea medie a PIB-ului este stabilită la 100 KKS. Dacă PIB-ul unei ţări are un KKS peste 100, această ţară are un PIB cu o valoare peste medie. Cu un an în urmă, Institutul statistic al UE a întocmit o listă cu statele cu cel mai mic PIB.


LOCUL 10: Spania

Statul are un PIB de 84 KKS. Spania este o o țară des vizitată de turiști, însă economia a avut de suferit din cauza celor doi ani de pandemie de coronavirus. Din păcate, nici în această vară Spania nu va reuși să își restabilească economia de acum doi ani.


LOCUL 9: Polonia

Polonia deţine un PIB de 77 KKS. Experţii şi observatorii acuză de mai mulţi ani autoritățile din Polonia de degradarea justiţiei libere. Acest stat din UE a avut de suferit și el în perioada pandemiei, însă din cauză că turismul nu este atât de dezvoltat, nu putem vorbi despre o revenire din punct de vedere economic.


LOCUL 8: Ungaria

Ungaria deține un PIB de 76 KKS de persoană. Independența Ungariei a fost obținută în 1918, iar în 2004 a avut loc aderarea la UE concomitent cu Polonia. Ca sectoare importante de export, Ungaria deține industria vehiculelor şi construcţia de maşini. Cel mai important partener de export este Germania.


LOCUL 7: Portugalia

Face parte din familia UE încă din 1986, iar din 1995 este membră a spaţiului Schengen. Principalii parteneri comerciali ai ţării sunt Spania, Franţa şi Germania. Portugalia are un PIB de 74 KKS.


LOCUL 6: România

România se evidențiază cu un PIB de 73 KKS. România a fost grav afectată de pandemia de coronavirus. Timp de doi ani, majoritatea sectoarelor din țară au fost afectate, în special cele din HoReCa. Acum, România încearcă să își revină însă oamenii au de îndurat vremuri și mai grele, și anume valul de scumpiri pe care îl suportă, începând de la combustibili, electricitate și gaz.


LOCUL 5: Letonia

Letonia se bucură de un PIB de 71 KKS. Inflaţia provocată de pandemia de COVID şi războiul din Ucraina a avut urmări grave asupra zonei euro, ducând la o nouă valoare record.


LOCUL 4: Croaţia

Croația este cel mai tânăr membru al UE, aderând în anul 2013. Țara are un PIB de 70 KKS. Recent Croația a îndeplinit criteriile necesare pentru ca din 2023 să fie introdusă moneda euro, astfel devenind cea de-a 20-a componentă a zonei euro.

LOCUL 3: Slovacia

Cu un PIB de 68 KKS, Slovacia este membră UE din 2009. Țara la fel a introdus moneda euro. Slovacia deține o reţea puternică de furnizori de automobile şi cadre bine pregătite și se pregătește pentru a construi o nouă fabrică. Constructorul de automobile Volvo investeşte miliarde în Slovacia şi asigură astfel 7.000 noi locuri de muncă.

LOCUL 2: Grecia

În 2021, Grecia a înregistrat un PIB de 65 KKS. Pentru anul 2022, Comisia Europeană prevede o cotă a datoriei de 186% din PIB, aceasta fiind cea mai mare valoare din zona euro faţă de 2009, când era de 127%. Trei pătrimi din datoriile de stat le dețin creditorii instituționali, cum ar fi ESM, iar achitarea lor se va face până în 2070, dar cu dobânzi mici.


LOCUL 1: Bulgaria

Cea mai săracă ţară din UE este considerată Bulgaria. Are un PIB de 55 KKS. Bulgaria este stat membru UE din 2007. Începând din 2020, din cauza unor probleme istorico-politice, țara a blocat negocierile cu ţările Albania şi Macedonia de Nord. În iunie 2022, autoritățile bulgare au votat anularea veto-ului împotriva Macedoniei de Nord.