Cumpărătorul libanez a refuzat să achite pentru nava cu cereale din Ucraina

Razoni este prima navă încărcată cu cereale care a plecat din portul Odesa din Ucraina după ce forțele armate ruse au invadat teritoriul Ucrainei. Luna trecută, Rusia și Ucraina au căzut de acord ca cerealele ucrainene să fie exportate. Acum se caută un alt port unde s-ar putea descărca cerealele după ce cumpărătorul din Liban a refuzat încărcătura din cauza că ucrainenii au întârziat cu livrarea acesteia cu peste 5 luni.

Nava încărcată cu cereale a plecat din portul Odesa săptămâna trecută. Aceasta a fost încărcată cu 26.527 de tone de porumb. Nava urma să ajungă în Liban duminică, însă între timp și-a schimbat destinația spre portul turcesc Mersin, iar acum rămâne ancorat în largul coastei de sud a Turciei.

La mijlocul săptămânii trecute, o echipă de reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei, Turciei şi ONU au inspectat nava Razoni care conținea încărcătura cu cereale care trebuia să ajungă în portul Tripoli, în nordul Libanului.

De la 1 august, șapte nave din Ucraina au exportat 243.000 de tone de porumb din Ucraina. În total, 10 nave cu marfă au plecat din cele trei porturi din Ucraina incluse în acordul semnat la Istanbul. Vasul de transport care a plecat cel mai recent din Ucraina, Polarnet, a ajuns luni în Turcia.

La sfârșitul lunii iulie, la Istanbul, Ucraina și Rusia au semnat un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Acordul a fost semnat de către miniștrii apărării din Ucraina și Rusia. Acest acord presupune deblocarea a trei porturi ucrainene, cel mai important fiind Odesa, și organizarea unor coridoare libere pentru transportul de cereale.


Acord Putin-Erdogan pentru consolidarea cooperării economice și energetice ruso-turce

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au decis vineri să consolideze cooperarea energetică şi economică în urma întrevederii lor la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre, a indicat Kremlinul într-un comunicat, citat de France Presse.