Recensământ 2022. Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a transmis că rezultatele recensământului organizat în acest an în România au început a fi analizate. Potrivit acestora s-a ajuns la concluzia că populația aflată pe teritoriul României este de aproximativ 19 milioane.

România are 19 milioane de locuitori în anul 2022

Șeful Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a afirmat că potrivit datelor colectate în urma recensământului, România înregistrează o descreștere privind evoluția demografică. În 2022, în România au rămas doar 19 milioane de cetățeni.

"Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României. Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a precizat Tudorel Andrei, la RealitateaTV.

Șeful INS spune că a observat o tendință, orașele reședință de județ își reduc populația și crește populația din localitățile limitrofe. Totodată, acesta spune că 600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate și acest lucru a devenit o curiozitate cum de este posibil așa ceva.

Tudorel Andrei a mai menționat că 95% din populația estimată a României a completat chestionarele de recensământ.

"Mai puțin de 5% nu au oferit informațiile. Aproape 47% din populație a completat chestionarele online, noi aveam 35% ca țintă", a adăugat Tudorel Andrei.

Șeful INS a transmis și câteva dintre datele colectate privind raportul persoanelor care locuiesc la orașe și cele care locuiesc la sate.

"Suntem o țară pestriță, cu urban și rural. 46% din populație trăiește în mediul rural", susține Andrei.

Președintele Institutului Național de Statistică a precizat că s-a încheiat culegerea datelor statistice în operațiunea de recenzare, după care urmează verificarea datelor prin eșantionare, validarea datelor și completarea datelor statistice.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Recensământ 2022 în România

Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică, în data de 31 iulie 2022 a luat sfârși ultima etapă de colectare a datelor de recensământ. Prima etapă, autorecenzarea, s-a desfășurat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022. Aceasta a fost una de succes, deoarece autoritățile s-au așteptat la o receptivitate mult mai scăzută din parte românilor.

În total, au fost înregistrate 18,15 milioane de persoane care au participat la recenzare, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane).


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 August 2022 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.