Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci în cele 2 săptămâni de post

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe data de 1 august şi durează două săptămâni (1-15 august). Potrivit tradiției, în post oamenii trebuie să ierte și să facă pace cu cei certați sau supărați pentru a le merge bine tot anul. Postul Adormirii Maicii Domnului este al treilea mare post din an, după postul Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului sau ”Paştile verii“ este cea mai importantă sărbătoare dedicată Sfintei Maria. Pentru români aceasta este şi ocrotitoarea marinarilor, iar cu această ocazie în mai multe oraşe sunt organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje.


”Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.



Reguli în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului

În Postul Adormirii Maicii Domnului în zilele de luni, miercuri și vineri, până în jurul orei 15:00, nu este voie să se mănânce nimic. După ora 15 au voie să mănânce doar hrană uscată. În zilele de marți și joi se mănâncă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. În ziua Schimbării la Față este dezlegare la pește.

De Sfânta Maria se culeg flori şi se pun la icoana acesteia, acestea fiind bune de leac. Gospodinele aduc la biserică fructe pe care preoţii le sfințesc, după care se dau de pomană pentru sufletul adormiţilor.

Din bătrâni se spune că dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi o toamnă lungă. În timpul postului este interzis scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.

De pe 15 august începea sezonul nunților care ținea până în postul Crăciunului. Și tot în această perioadă se organizau și târgurile de toamnă. De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Tot în această perioadă se organizau târgurile de toamnă.