Imaginile au fost surprinse, la începutul lunii iulie, la secția de chirurgie plastică și reparatorie de la Spitalul Grigore Alexandrescu, cel mai mare spital pediatric din România, informeaza publicația Libertatea.

Băiețelul de trei ani fusese internat aici pentru o intervenție ce a presupus o grefă de piele la o mână și a stat 4 zile în spital. În acest timp, micuțul a dormit de mai multe ori pe jos, pe podeaua rece, din cauza căldurii greu de suportat din salon. Un angajat al spitalului, uimit și șocat de această întâmplate, a făcut fotografii și le-a trimis publicației citate.


„Uneori, când intram în salon, la băiat, îl găseam dormind pe jos. Din cauza căldurii insuportabile din cameră, copilul pleca din pat și se ducea instinctiv și se culca pe podeaua rece. O făcea din reflex. Pur și simplu se ducea pe podea și voia acolo, în ciuda faptului că atât noi, cât și mama încercam să-l ducem în pat. Cred că se ajunge și la temperaturi de 30 de grade, deoarece nici ferestrele nu sunt dotate cu storuri sau draperii. Aer condiționat este doar pe hol. Dar dacă deschizi ușa salonului pentru a-l răcori, riști să iasă pacientul minor afară, că pe copii îi ții mai greu. (...) În mod normal, pacienții care au plăgi deschise ar trebui să stea în saloane dotate cu sistem de climatizare care nu doar ventilează și răcoresc aerul, dar îl și sterilizează”, a declarat un cadru medical, sub anonimat.


Secția de arși de la Grigore Alexandrescu nu are aparate de aer condiționat în saloane, ci doar pe hol. Managerul cunoaște această situație și spune că nu are ce să facă, deoarece nu se poate monta sistem centralizat de climatizare. Lucrurile se vor schimba, spune el, când va fi gata noua clădire.


”Nici nu avem voie să montăm unități de aer condiționat în saloane unde sunt pacienți cu plăgi deschise. Ar exista riscul apariției infecțiilor… Aerul trebuie filtrat. (...) Dar în saloane există o temperatură acceptabilă, pentru că sunt răcorite indirect. Pe holuri sunt montate aparate de aer condiționat de 24.000 BTU. Nu avem cum să montăm un astfel de sistem centralizat într-o clădire făcută în 2006. Dacă aș face acest lucru, s-ar pierde 30% din suprafață. Unu din două saloane ar dispărea. Noua clădire, al cărei proiect este gata, este prevăzută cu un astfel de sistem, dotat cu filtre UV și alte modalități de sterilizare a aerului”, a declarat doctorul Alexandru Ulici, managerul Spitalului de Urgență pentru copii Grigore Alexandrescu.