Staționarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi sancționată

Proiectul vizează condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate pe drumurile publice din Capitală. Amenzile pentru staționarea în locurile interzise sunt cuprinse între 200-400 de lei și urmează să fie aplicate şi pentru neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staţionate neregulamentar.

Amenzi de 1.000 - 2.000 de lei vor primi operatori care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB pentru amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice. Aceleași amenzi se vor aplica și pentru amplasarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către PMB, în baza documentaţiei depuse.

Amplasarea trotinetelor, atât de către operatori, cât şi de către utilizatori, este interzisă:

  • pe trotuare cu lăţimea mai mică de 2 metri;
  • în zona staţiilor de transport în comun;
  • pe aliniamentele clădirilor, gardurilor sau podurilor (sprijinite de acestea);
  • în zonele trecerilor de pietoni;
  • în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;
  • pe spaţiile verzi;
  • în intersecţii şi la mai puţin de 10 metri de intersecţii;
  • pe malurile râurilor sau lacurilor;
  • în zonele de acces în grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, pieţe agroalimentare, complexe comerciale.

Operatorii sunt obligați să își desfășoare activitatea pe baza autorizaţiei/licenţei/avizului de circulaţie obţinute de la Direcţia Transporturi. Taxa pentru eliberarea autorizaţiei/licenţei de operator este de 5.000 lei/an. Pentru fiecare trotinetă menţionată în contractul de delegare se va achita o taxă de eliberare pentru sticker/plăcuţă de autorizaţie de 200 de lei.

În cazul în care există trotinete electrice staţionate mai mult de 6 ore în afara acestora, operatorii au obligaţia de muta trotinetele electrice în zonele stabilite.

Care este viteza maximă admisă pentru circulația trotinetelor electrice

Operatorul va fi obligat să ridice trotinetele electrice staţionate în locurile interzise în maxim trei ore de la notificarea trimisă de autorităţi. În caz contrar, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti sau Poliţia Locală de sector le va ridica și va aplica o taxă de ridicare de 50 lei/trotinetă.Totodată, se va aplica o taxă de 5 lei/zi/trotinetă, pentru depozitare. Persoanele care au cel puțin 14 ani împliniți au voie să conducă o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice.

Trotinetele electrice se vor parca pe trotuar, în zonele special amenajate. Utilizatorii pot parca trotinetele electrice în zonele stabilite de către operator, cât mai departe de carosabil şi în locurile unde nu încurcă circulaţia pietonală. Conducătorii de trotinete a căror vârstă este sub 16 ani sunt obligați să poarte cască, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a trotinetelor cu mai mult de o persoană pe un singur vehicul. În timpul circulaţiei pe drumurile publice cu un astfel de dispozitiv, utilizatorii sunt obligaţi să aibă asupra lor un act de identitate.

Trotinetele electrice nu trebuie să depăşească viteza maximă de 25 de kilometri pe oră. Totodată, se interzice folosirea accesoriilor sau a dispozitivelor mobile (telefon, smartphone, tablete, etc), inclusiv a căştilor audio în timpul mersului cu trotineta electrică