Social 6 Iulie 2022 09:49 de Clara Vacaru
Modificare foarte importantă în regulamentul de organizare a şcolilor. Potrivit noilor reguli, elevii nu mai pot fi exmatriculaţi.

Ministrul Educaţiei consideră că dreptul la educaţie este de ordin consituţional. În consecinţă, exmatriculările mai pot fi făcute doar în cazul învăţământului post-liceal, pentru că nu e obligatoriu să treci de aceasta borna, este de părere Sorin Cîmpeanu.

Regulament nou de funcționare a școlilor. Elevii nu mai pot fi exmatriculați

Comparativ cu actualul regulament, elementele de noutate incluse în noul act normativ constau, potrivit adevărul.ro, în:

1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului şcolar.

2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unităţi-pilot.

3. Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcţie de numărul unităţilor de învăţare şi de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puţin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învăţământ.

4. Modul de încheiere a situaţiilor şcolare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului şcolar.

5. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreşcolar (creşe).

6. Compatibilizarea modului de organizare şi funcţionare a consiliilor de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar cu legislaţia primară.

7. Creşterea relevanţei formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic şi formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuţiile specifice.

8. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.

Citeste si:
Elevii și studenții vor primi bani de la Guvern pentru acțiuni de...
Elevii și studenții vor primi...

9. Eliminarea dispoziţiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educaţie este de ordin constituţional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învăţământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

10. Eliminarea oricărei dispoziţii/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri băneşti de la părinţii elevilor.

Prevederile noului ROFUIP vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.