Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că părinții copiilor cu afecțiuni grave nu vor mai trebui să mai meargă în fața comisiei pentru protecția copilului pentru a obține un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.

Firea, despre părinții copiilor cu afecțiuni grave

Gabriela Firea vine cu vești bune pentru părinții copiilor care au probleme majore de sănătate. Ministrul Familiei a anunțat că părinții copiilor cu handicap nu vor mai trebuie să umble pe drumuri și să se prezinte în fața comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, pentru că, pentru multe dintre aceste afecțiuni, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungește până la 18 ani.

Firea a menționat în postarea de pe pagina sa de Facebook că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sănătății au inițiat un Ordin comun care stabilește normele de aplicare și criteriile speciale în aceste cazuri.

„Concret, în cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum, demersul de obținere a acestor certificate trebuia reluat de părinți din doi în doi ani, ceea ce știm că le crea reale probleme acestora.”, a scris Firea pe Facebook.

Certificatele de încadrare în grad de handicap vor fi valabile până la împlinirea majoratului

Firea anunță că de azi înainte, părinții copiilor cu afecțiuni grave, ca de exemplu boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale, tulburări cronice de metabolism și nutriție, amputații congenitale sau dobândite ale membrelor, boli ale structurii pielii, afecțiuni onologice în perioada de urmărire posterapeutică, nu vor mai fi nevoiți să mai meargă și să se prezinte în fața comisiilor pentru protecția copilului pentru a obține un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.

Comisia a decis ca certificatele de încadrare în grad de handicap grav să fie valabile până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani. Această decizie se bazează pe o serie de criterii biopsihosociale, toate acestea fiind incluse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Familiei.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

„Suntem alături atât de toți copiii încercați de viață cât și de părinții lor și sperăm ca, odată cu apariția cadrului legal pentru aplicarea acestor prevederi, să reușim să eliminăm măcar această grijă a lor și stresul mersului la aceste evaluări, care, în astfel de cazuri, erau complet inutile”, a transmis Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.