Marți, NATO își mărește echipa. Finlanda și Suedia vor semna protocoalele de aderare la blocul militar, după ce luni au încheiat discuțiile.

Finlanda și Suedia semnează protocoalele de aderare la NATO

Luni, Finlanda și Suedia au încheiat discuțiile cu privire la aderarea la blocul militar NATO. Acesta este un pas important pentru cele două state scandinave. Marți, Finlanda și Suedia scriu istorie, semnând protocoalele de aderare la blocul militar NATO, potrivit unui comunicat oficial. Ambele și-au exprimat acordul pentru aderarea la NATO. Cele două țări nordice vor trebui să respecte anumite obligații odată acceptate în NATO.

„Finlanda şi Suedia au terminat discuţiile despre aderare la sediul NATO din Bruxelles, luni, 4 iulie, aşa cum a fost stabilit de către liderii NATO la Summitul din Madrid. Ambele state au confirmat oficial dorinţa şi abilitatea de a respecta angajamentele şi obligaţiile politice, legale şi militare ale apartanenţei la NATO”, se arată în document.

Retail jobs

După ce Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocoalele de aderare la blocul militar, acestea vor fi transmise la fiecare membru NATO pentru a fi ratificate, în conformitate cu procedurile naţionale.

Finlanda şi Suedia au depus cererile de aderare la NATO

La data de 18 mai, Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO în mod oficial. Cele două țări s-au văzut nevoite să recurgă la un asemenea pas după ce forțele armate ruse au atacat Ucraina.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat anterior că va refuza aderarea statelor scandinave la NATO, considerând această decizie „o greșeală”. Aceeași părere o au și autoritățile de la Kremlin care au tot atenționat țările nordice că nu vor trece cu vederea o asemenea decizie.

La data de 28 iunie, preşedintele turc Erdogan, preşedintele Finlandei, premierul Suediei şi secretarul NATO, Jens Stoltenberg au discutat la Madrid pentru a negocia, iar președintele Turciei şi-a schimbat decizia.

Citeste si:
Franța construiește o nouă bază militară NATO în România
Franța construiește o nouă...

Anterior, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România și-a manifestat sprijinul pentru cele două țări scandinave care au decis să facă un pas important în istoria sa. Ciucă spune că decizia de a adera la NATO este o decizie asumată de cele două țări și este un pas spre siguranță.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Iulie 2022 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.