Comisia Europeană a anunțat că, începând de vineri, 1 iulie 2022, va intra în vigoare un nou regulament privind tarifele de roaming pentru persoanele care călătoresc în țările din Uniunea Europeană. Noua măsură este valabilă până în 2023.

Roaming la prețuri mai mici pentru cei care călătoresc în țări din UE

Persoanele care călătoresc în țări din UE şi din SEE pot efectua apeluri, trimite mesaje text şi naviga pe internet fără a achita taxe suplimentare. Noile măsuri au în vedere îmbunătățirea serviciului de roaming pentru ca utilizatorii rețelei să fie cât mai mulțumiți.

"Vă amintiţi de vremurile când eram nevoiţi să dezactivăm datele mobile atunci când călătoream în Europa - pentru a evita o factură masivă de roaming? Ei bine, aceste vremuri au apus. Şi intenţionăm să menţinem acest lucru cel puţin în următorii 10 ani", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Operatorii de rețea ar trebui să se asigure că clienții lor au acces la reţelele 4G sau la reţelele 5G mai avansate. Consumatorii pot găsi informaţii cu privire la disponibilitatea reţelelor în contractele lor de servicii mobile şi pe site-urile web ale operatorilor telefoniei mobile.

Retail jobs

Totodată, operatorii vor fi obligați să îşi protejeze clienții şi să îi informeze dacă telefoanele acestora se conectează la o reţea non-terestră. În cazul în care serviciile mobile prin intermediul reţelelor non-terestre ating tarife de 50 euro sau o altă limită predefinită, operatorii trebuie să întrerupă automat accesul.

Ce prevede noul regulament al tarifelor mai mici pentru roaming

Noul regulament prevede taxe mai mici suportate de operatori pentru utilizarea reţelelor din străinătate pentru furnizarea serviciilor clienţilor lor atunci când aceştia se află în alte țări.

Ceea ce ține de serviciile pentru internetul mobil, noul regulament a stabilit următoarele plafoane pentru tarifele cu ridicata: 2 euro/GB în 2022, 1,8 euro/GB în 2023, 1,55 euro/GB în 2024, 1,3 euro/GB în 2025, 1,1 euro/GB în 2026 şi 1 euro/GB începând din 2027.

Citeste si:
Taxele de roaming, eliminate de la 15 iunie 2017 in UE
Taxele de roaming, eliminate...

În cazul apelurilor vocale se va percepe o taxă de 0,022 euro/minut în perioada 2022-2024 şi 0,019 euro/minut începând din 2025. Pentru mesajele SMS, tarifele sunt 0,004 euro/SMS în perioada 2022-2024 şi 0,003 euro/SMS începând din 2025.

„Reducerea tarifelor cu ridicata este în avantajul consumatorilor, deoarece acestea ar trebui să asigure faptul că toţi operatorii sunt în măsură să ofere abonamente de roaming competitive, în conformitate cu principiul "Roaming la tarife naţionale", precizează Comisia Europeană.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Iunie 2022 - 04 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.