Producătorii de țuică și pălincă ar putea beneficia de finanțare de la Guvern

România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de prune și pe locul 4 în lume. Această inițiativă ar duce la valorificarea absolută a producției de prune din România.

În localitatea Medieșu Aurit din județul Satu Mare, pălinca este fabricată după o rețetă veche de peste 100 de ani. Localnicii fac tuică nu doar din prune, dar și din cireșe amare, caise, pere sau mere. După distilare, băutura se ține la maturat în butoaie cel puțin un an, doi. Țuica se consumă sub formă de shot, în timp ce pălinca se servește la o temperatură de 18-23 de grade. O sticlă de pălincă din gama premium poate ajunge să coste și 2.000 de euro.


„De la nuanța alb cristalină până la cea auriu, rubiniu, accentuează proprietățile de bază. O guști și trebuie să aibă o nuanță fină, ușor aromată cu amprenta fructului din care provine.”, spune Silviu Zetea, antreprenor.

„Un produs triplu distilat, din cireșe amare, stă la maturare de mai bine de 17 ani, ce-i conferă o valoare foarte mare. Conținutul etichetei suflat în aur și forma sticlei și cutia de lemn în care vine ambalată dau o valoare în plus.”, afirmă Tanita Groza-Zetea, antreprenor.

Producătorii de țuică și pălincă premium din România

În România nu există atât de mulți producători de țuică și pălincă premium. Românii sunt obișnuiți să producă băutura în condiții casnice pentru consumul propriu sau vânzare la negru. Ioan Angelini este singurul producător de țuică înregistrat în Bistrița-Năsăud. Antreprenorul are o afacere legală care îi permite să exporte producția în alte țări din Europa.


„Ne străduim să facem o țuică de calitate care a ajuns în întreaga lume”.


Recent, Ministrul Agriculturii a declarat că se gândește să introducă finanțarea producătorilor de țuică și pălincă pentru linii de procesare. Aceasta există, însă trebuie completată.


„Decizia este, dar ea trebuie completată. Niște echipamente certificate, pentru că din păcate se face țuică și în niște cazane care nu sunt prea corespunzătoare din punct de vedere al sănătății.”, a declarat Isac Ilarie, președintele Societății Naționale a Pomicultorilor din România.

România, în topul producătorilor de prune

România ocupă locul întâi în Europa la producția de prune, urmată de Franța și Italia. La nivel mondial, România ocupă locul 4 după China, Serbia și Statele Unite. Pomicultorii prognozează o roadă bogată în acest an la prune.


„Fructele s-au format, prunele sunt destul de frumoase, din acest moment nu mai există riscul să mai pierdem din ele.”, a spus Ing. Florin Motea, șef de fermă din Aiud.


Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2020, România a importat cu 43% mai multe băuturi spirtoase decât în anul 2019.