Social 24 Mai 2022 09:59 de Clara Vacaru
Medicul de la Spitalul din Rădăuți care a declanșat falsa alertă de variolă a maimuței a devenit agresiv în dimineața zilei de luni și a fost internat la Psihiatrie.

Criza de furie a medicului s-ar fi declanșat în momentul în care acesta a aflat că va fi anchetat de conducerea Spitalului Municipal din Rădăuți, la care lucra. Asta după ce, în urmă cu o săptămână, el a postat pe Facebook o imagine cu o femeie aflată în spital și a scris ca aceasta are ”variola maimuței”.

Medicul infecționist Andi Radu Agrosoaie a bruscat o pacientă, a lovit câteva asistente și apoi a urcat în cabina unei mașini de la salubritate, unde s-a baricadat.

Dan Vatră, managerul Spitalului Municipal Rădăuți, a spus că imediat ce a fost anunțat de incident a chemat poliția și paza.

Medicul care a ”diagnosticat” o femeie cu variola maimuței a ajuns la Psihiatrie

Cadrul medical a fost dus la izolare și urma să fie transferat cu pază la Spitalul Universitar de Psihiatrie Socola din Iași.

La finalul săptămânii trecute a postat pe pagina sa de socializare fotografia unei paciente, cu erupții pe față, însoțită de un text care anunța că este primul caz de variolă a maimuței din România, iar femeia este izolată și tratată, cazul fiind anunțat și la Ministerul Sănătății.

„Suspiciune de VARIOLĂ. Spitalul Rădăuți secția boli infecțioase. Primul caz în România. Izolăm, tratăm. Am anunțat Ministrul Sănătății”, a scris el.

În final, s-a dovedit o alarmă falsă, iar pacienta a fost diagnosticată cu varicelă.

Potrivit autorităților sanitare din Suceava, o anchetă internă privind informația falsă lansată de medic, cu privire la presupusul caz de variola maimuței, va avea loc imediat după ce psihiatrii vor stabili dacă judecata bărbatului este sau nu afectată în vreun fel.

Citeste si:
România înregistrează un nou caz de variola maimuței
România mai înregistrează un...

Ministerul Sănătății a infirmat imediat spusele medicului. Pacienta avea varicelă

La scurt timp după cele scrise de medic, Ministerul Sănătații a venit cu precizări. Pacienta cu pricina avea, de fapt, varicelă.

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire

Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele:

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.

Citeste si:
Ana Morodan, internată la psihiatrie: „Privarea de libertate pentru...
Ana Morodan, internată la...

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului.

Israelul și Elveția sunt ultimele țări care au confirmat cazuri de variolă de maimuță, ceea ce ridică la 14 numărul total al națiunilor care au raportat focare.

Europa pregătește achiziția de vaccin împotriva variolei, după ce mai multe state de pe continent au anunțat cazuri de variola maimuței. În România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că vor fi cumpărate câteva sute de doze pentru a avea un stoc de siguranță, informează monotorulbt.ro.

Citeste si:
Alertă la Grădina Zoologică din Rădăuți. Doi lei au scăpat din cușcă
Alertă la Grădina Zoologică...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.