Social 22 Mai 2022 10:22 de Alexandra Chivu
Criza alimentară ar putea lovi și România, tot mai dependentă de importuri. Preferăm să aducem aproape 70% dintre alimente de peste hotare, lucru care ne-ar putea afunda, căci am putea să ajungem să plătim mai mult pentru ele din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, care crește costurile importurilor. Deși am putea să ne asigurăm alimentele de bază, țara noastră își poate acoperi necesarul doar pentru patru produse. 

România, în pragul crizei alimentare. La ce produse își asigură necesarul

„Produs în UE”, este notat pe majoritatea produselor care se regăsesc în magazinele noastre, în timp criza aliemntară ne-ar putea atinge, avertizează tot mai multe instituții internaționale, inclusiv Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Suntem dependenți de mâncarea altora, ceea ce ne-ar putea aduce în punctul în care să se punem în pericol securitatea alimentară a țării. Peste toate se adaugă și bani mai mulți, toate produsele ajungând să ne usture la buzunar.

Conform statisticilor oficiale, România își asigură necesarul doar la patru produse: cereale, varză, carne de oaie și de capră. Aceste alimente se regăsesc prea puțin în meniul nostru.

Cele mai importate alimente


  • carne de porc - 589 milioane de euro

  • brânză și caș - 263 milioane de euro

  • cafea - 224 milioane de euro

  • ciocolată - 211 milioane de euro

  • produse de panificație - 207 milioane de euro

Țara de care suntem cel mai mult dependenți în privința importurilor este Germania. Următoarele două de pe listă sunt Ungaria și Polonia. Chiar și laptele îl aducem din import, în proporție de 20%. La fel și ouăle, 7%, sau peștele. În 2021, importurile s-au apropiat de 9 miliarde de euro.

Marcel Ciolacu: „Nu avem criză alimentară, am luat măsuri. Să avem răbdare”

În paralel, guvernanții ne asigură că au fost luate măsuri pentru a nu intra într-un astfel de colaps. Deși inflația este influențată, în continuare, de prețul de la energie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, în data de 16 mai, că în România nu e criză alimentară și că s-au luat măsuri în premieră pentru sectorul agricol.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

„Inflaţia, aproape 42%, m-am uitat şi eu pe cifrele de la INS, este influenţată în continuare de preţul de la energie, pentru că nu s-a reuşit companiile să închidă toate compensările.

E posibil ca, dacă Ministerul Energiei închide acest capitol cu compensările pe energie, inflaţia să mai scadă, urmând apoi să facem faţă inflaţiei care vine din zona euro", a afirmat Ciolacu, la sediul PSD, întrebat cum comentează faptul că în România inflaţia a avut o creştere record, ajungând la 13,8%.

Președintele Camerei Deputaților a menţionat că scăderea inflaţiei depinde „de cât de bine se mişcă Ministerul Energiei în perioada următoare". El a mai spus că reprezentanţii Coaliției caută noi soluţii pentru sprijinirea populaţiei cu venituri mici.

Citeste si:
Țările G20, „profund preocupate” de criza alimentară globală. „Vom...
Țările G20, „profund...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.