În România, peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 19 și 34 de ani încă locuiesc împreună cu părinții. Acest lucru este datorat mai multor factori.

Tinerii de până la 34 de ani din România încă mai trăiesc cu părinții

În ultimii zece ani, numărul fetelor tinere care locuiesc împreună cu părinții a crescut, iar numărul băieților a scăzut. Una din două fete trăiesc împreună cu părinții, în timp ce ponderea la bărbați a scăzut de la 7 tineri din 10 la aproape 6 tineri din 10.

Diferențele în Europa sunt destul de mari și nu de fiecarea dată sunt motivate de factorul economic. Tinerii care trăiesc în țările din nordul Europei, precum Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia se află în topul țărilor care au cel mai mic număr al tinerilor ce locuiesc cu părinții.

Motivul pentru care tinerii din România trăiesc cu părinții la o vârstă mai înaintată nu se raportează doar la partea financiară. Unii dintre tineri sunt nevoiți să locuiască cu un singur părinte care are nevoie de îngirijire, iar o persoană angajată pentru acest serviciu ar fi prea costisitoare pentru ei.

De asemenea, rata șomajului din România în cazul tinerilor este foarte ridicată. În cazul în care aceștia nu au un loc de muncă stabil nu își permit să achite o chirie sau un credit pentru o casă și respectiv sunt nevoiți să continue să locuiască cu părinții.

Studiile mai importante decât căsătoria

Un alt motiv al acestui fenomen este vârsta primei căsătoriii, aceasta fiind în continuă creștere în ultimii ani. În prezent, vârsta de căsătorie la bărbați este de circa 34 de ani la bărbați și de peste 30 de ani la femei. În anul 1990, femeile se căsătoreau în jurul vârstei de 20-21 de ani, iar bărbații la aproximativ 24-25 de ani.

Tinerii din ziua de azi pun accept mai mare pe obținerea unor studii decât pe întemeierea unei familii. Mulți dintre tineri tind să finiseze măcar un liceu sau colegiu cu profil tehnologic, după care o parte din ei urmează studiile universitare. Aceștia consideră că studiile le pot aduce un salariu mai bun și respectiv un trai mai decent.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Procurarea unei locuințe proprii este un alt factor care împiedică tinerii să se mute din casa părinților. Problema constă în salariile mici, dobânzi mari, frica de a lua un credit și de a nu putea achita ratele la timp.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2022 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.