Tinerii de până la 34 de ani din România încă mai trăiesc cu părinții

În ultimii zece ani, numărul fetelor tinere care locuiesc împreună cu părinții a crescut, iar numărul băieților a scăzut. Una din două fete trăiesc împreună cu părinții, în timp ce ponderea la bărbați a scăzut de la 7 tineri din 10 la aproape 6 tineri din 10.

Diferențele în Europa sunt destul de mari și nu de fiecarea dată sunt motivate de factorul economic. Tinerii care trăiesc în țările din nordul Europei, precum Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia se află în topul țărilor care au cel mai mic număr al tinerilor ce locuiesc cu părinții.

Motivul pentru care tinerii din România trăiesc cu părinții la o vârstă mai înaintată nu se raportează doar la partea financiară. Unii dintre tineri sunt nevoiți să locuiască cu un singur părinte care are nevoie de îngirijire, iar o persoană angajată pentru acest serviciu ar fi prea costisitoare pentru ei.

De asemenea, rata șomajului din România în cazul tinerilor este foarte ridicată. În cazul în care aceștia nu au un loc de muncă stabil nu își permit să achite o chirie sau un credit pentru o casă și respectiv sunt nevoiți să continue să locuiască cu părinții.


Studiile mai importante decât căsătoria

Un alt motiv al acestui fenomen este vârsta primei căsătoriii, aceasta fiind în continuă creștere în ultimii ani. În prezent, vârsta de căsătorie la bărbați este de circa 34 de ani la bărbați și de peste 30 de ani la femei. În anul 1990, femeile se căsătoreau în jurul vârstei de 20-21 de ani, iar bărbații la aproximativ 24-25 de ani.

Tinerii din ziua de azi pun accept mai mare pe obținerea unor studii decât pe întemeierea unei familii. Mulți dintre tineri tind să finiseze măcar un liceu sau colegiu cu profil tehnologic, după care o parte din ei urmează studiile universitare. Aceștia consideră că studiile le pot aduce un salariu mai bun și respectiv un trai mai decent.

Procurarea unei locuințe proprii este un alt factor care împiedică tinerii să se mute din casa părinților. Problema constă în salariile mici, dobânzi mari, frica de a lua un credit și de a nu putea achita ratele la timp.