Social 19 Mai 2022 11:01 de Alexandra Chivu
Studenții din Iași, viitori ingineri, au reușit să realizeze macheta celui mai rezistent pod din lume. Construcția de 79 de kilograme, înscrisă într-un concurs internațional, a primit premii la mai multe categorii. Podul, un vis devenit realitate după șapte luni de muncă, poate fi construit la scară reală. Tinerii vor să rămână în România, pentru a se ocupa de infrastructura noastră.

Patru studenți români au realizat macheta celui mai rezistent pod din lume

Patru studenți de la Facultatea de Construcții a Universității Tehnice din Iași au lucrat intens pentru a ieși victorioși la un concurs internațional. A fost o reușită, căci au venit acasă cu premiul întâi pentru cel mai rezistent pod.

„Facem simularea unui pod peste un obstacol de 6 metri, peste un râu. Am putea spune că este scara 1:10. Toate piesele sunt depozitate pe mal, într-o zonă specială de montaj și ele trebuie să fie amplasate peste râu”, a spus un student, pentru Observator.

Studenții au avut în vedere patru aspecte importante pentru acest proiect: să fie ușor, rezistent, rapid de montat și estetic. Partea bună pentru noi este că tinerii, aflați în ultimul an universitar, nu țintesc spre țările din vest și își doresc să reconstruiască infrastructura din România.

„Ei au făcut totul la laser, prin programe, noi am făcut totul de mână. Am făcut aici, la staţia de la facultate, eu cu colegul şi domnul tehnician care ne-a ajutat cu sudura. Toate piesele sunt făcute de noi”, a declarat Bahrin Cătălin, student, pentru sursa menționată.

„Este o competiţie foarte grea, dar foarte frumoasă în acelaşi timp pentru că am căpătat o experienţă pe care, pe băncile facultăţii, nu o capeţi. Printre foi şi pixuri”, a spus Popescu Nicoleta, studentă.

„Avem în România poduri similare, în formă de arc, în special cel peste canalul Dunăre-Marea Neagră, la Medgidia. Sunt structuri similare şi poate să fie aplicat la scară reală şi în România”, a completat Boacă Gheorghiță, șef lucrări.

Citeste si:
Construcția podului peste Dunăre de la Brăila a intrat în linie...
Construcția podului peste...

Universitatea Tehnică din Iași a terminat pe locul al II-lea în clasamentul general. Aceasta este una dintre cele mai bune clasări din istoria participărilor echipelor studențești la acest tip de concurs.

Pierduți pe drumuri

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în două clasamente negative din domeniul transportului rutier: numărul de decese de pe șosele și calitatea proastă a infrastructurii rutiere. Aproape 1.660 de oameni (șoferi, pasageri sau pietoni) au murit în 2020. În ultimii zece ani, cifra a ajuns la aproximativ 24.000.

Calitatea drumurilor românești a primit calificativul 2,96. Polonia a fost pe penultimul loc, cu 4,14. Calificatul maxim era 7. Sondajul a fost realizat acum patru ani de Forumul Economic Mondial cu privire la calitatea percepută a infrastructurii rutiere.

Citeste si:
De când vor putea merge românii în SUA fără vize. Anunțul oficial...
De când vor putea merge...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.