Procesul Elenei Udrea, amânat din nou

Judecătorii de la Sofia au amânat procesul de extrădare de astăzi a Elenei Udrea. Următorul proces a fost fixat pe data de 8 iunie, orele 15.00. Până la următoarea sentință de judecată, fostul ministru va rămâne în arest în închisoarea din Bulgaria. Amânarea procesului a fost solicitată de avocații Elenei Udrea care sunt încrezători că între timp, la București, decizia în recursul în casaţie de la ÎCCJ cu privire la suspendarea pedepsei va fi una favorabilă.

Udrea susține că autoritățile din Bulgaria au reținut-o ilegal timp de 40 de zile și aproape în nici o țară din Europa nu se trimite înapoi un arestat din cauza condițiilor din arest.


„Aproape nicio ţară din Europa nu mai trimite înapoi niciun arestat din cauza condiţiilor din arest. Instanţa a spus că nu mai este nevoie (de un expert – n.r.), probele arată clar condiţiile. Dar nu ăsta este argumentul meu principal. Eu nu vorbesc de condiţiile din arest, ci de ilegalitatea în care mă aflu – sunt arestată ilegal de 40 de zile. (…) Instanţa a considerat că nu mai e nevoie să fie audiat un expert pentru probele deja depuse sunt suficiente”, a declarat Elena Udrea.



Elena Udrea a primi 6 ani de închisoare în România

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi este o decizie definitivă.

După pronunțarea sentinței definitive, polițiștii s-au deplasat la vila din Corbeanca a Elenei Udrea pentru a o aresta, însă nu au găsit-o acasă. Astfel, Poliția Română a dat-o în urmărire internațională, pe numele acesteia fiind emis un mandat european de arestare. Fostul ministru a fost reținută în momentul în care urma să părăsească Bulgaria. Astfel, Udrea a fost reținută de autoritățile de la Sofia și se află în arest.

Aceasta a solicitat să nu fie extrădată României, deoarece condițiile din penitenciarele române nu i-ar permite să se trateze de osteoporoză, boala de care suferă. Solicitarea i-a fost respinsă, însă avocaţii Elenei Udrea au făcut contestaţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie sa pronunțe o decizie finală şi în dosarul cu Ioana Băsescu privind finanţarea campaniei electorale din 2009.