Meditațiile sunt o tehnică de învățare suplimentară destul de des întâlnită în România. Ministerul Educației a anunțat că intenționează să interzică prin lege ca un profesor să ofere meditații elevilor săi de la clasă. Până în prezent, această interdicție figura într-un ordin al ministerului din 2018, însă acesta nu a fost aplicat. Sorin Cîmpeanu vrea ca elevii care au nevoie de ore suplimentare să își găsească un alt profesor, în afară de profesorul de la clasă. Măsura ar putea intra în vigoare în anul școlar 2023-2024, iar dascălii care nu vor respecta noua lege vor fi sancționați dur.

Meditațiile cu elevii de la clasă vor fi interzise prin lege

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că următoarea lege din domeniul educației va fi interzicerea meditațiilor cu profesorii de la clasă. Prin urmare, elevii nu vor mai avea voie să facă meditații cu profesorul care le predă respectiva materie în unitatea de învățământ. Ministrul susține că nu poate interzice părinților să renunțe la tehnica meditațiilor, deoarece orele suplimentare sunt în interesul educației.

"Este o chestiune de bun simţ ca un profesor să nu facă meditaţii cu propriii elevi. Meditațiile se practică în orice alt stat european. Nu poți interzice unui părinte care dorește o pregătire suplimentară pentru propriul copil să facă acest lucru. Pregătirea suplimentară este în interesul educației.", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a motivat că în cazul meditațiilor dintre profesorul de la clasă și unul dintre elevii săi, relevanța notelor și obiectivitatea profesorului are de suferit. Ba mai mult, este probabil să se încalce condițiile de etică în sistemul educațional, lucru care nu este tolerat de Ministerul Educației.

"Pe de altă parte, vrem să avem relevanța notelor și vrem să avem respectarea condițiilor de etică în sistemul de educație. Relevanța notelor are de suferit atunci când un profesor face meditații cu un elev de la clasă, pe care apoi îl notează.”, a explicat ministrul.

Sancțiuni pentru profesorii care nu vor respecta legea

Sorin Cîmpeanu a adăugat că este extrem de important ca profesorii de la clasă să depună eforturi pentru ca elevii să asimileze materia în timpul orelor de curs fără a fi nevoie să apeleze la meditații suplimentare, acest lucru fiind necesar pentru a atinge profilul de competențe al absolvenților din ciclul în care predă.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

„Personalul didactic de predare este obligat să depună eforturi pentru eliminarea necesității pregătirii suplimentare, la modul general. Și asta pentru a atinge profilul de competențe al absolvenților din ciclul în care predă", a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Totodată, ministrul Educației a menționat că se vor adopta și noi sancțiuni în cazul profesorilor care nu vor respecta noua lege. Cîmpeanu spune că nici acum multe lucruri din lege nu sunt respectate de către profesori, iar acest detaliu impune autoritățile să adopte sancțiuni mai dure pentru profesori.

"În acest moment profesorii sunt obligați să realizeze un plan de pregătire, de învățare individualizată. Dar acest lucru nu se respectă, din păcate. Nici alte lucruri nu se respectă din lege și asta ne pune în fața necesității de a prevedea într-un proiect de lege și sancțiuni pe măsura gravității abaterilor de la lege", a mai spus ministrul.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.