Votul juriului României la Eurovision ar fi fost modificat

TVR susține că Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) ar modificat rezultatul votului juriului din România fără a oferi explicații. Potrivit unui comunicat oferit de TVR, juriul român ar fi acordat cele 12 puncte vecinilor săi, Republica Moldova, însă EBU ar fi modificat rezultatele și cele 12 puncte au fost oferite Ucrainei.

Totodată, aceeași schemă ar fi fost aplicată și în cazul Republicii Moldova. Cele 12 puncte oferite de juriul moldovenesc ar fi trebuit să meargă la România, nu la Ucraina.

Potrivit regulamentului oficial al concursului Eurovision, juriile naționale, care sunt formate din muzicieni, acordă punctaje de la 1 până la 12 în urma unei prestații speciale a concurenților ce are loc cu o zi înainte de finală. Reprezentațiile pentru juriu au avut loc vineri 13 mai, și tot atunci au fost stabilite și voturile pentru marea finală, rezultate ce au fost comunicate oficial către EBU. Practic, aceste rezultate erau știute cu o zi înainte de finală.

TVR afirmă că EBU a decis să modifice votul oferit de juriul din România, fără să ofere o explicație în acest sens. Sâmbătă noaptea, când țările își anunțau voturile juriului național, reprezentantul României care urma să facă acest lucru nu a avut acces în show. În această situație au mai fost și alte țări precum Georgia, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.