Plaja sălbatică de la Corbu, invadată de vile

Chiar în aceste momente, în Rezervația Biosferei Delta Dunării, lângă nisip, au început să se înalțe mai multe vile. Proiectul turistic se întinde pe o lungime de 1 kilometru, la 150 m de țărmul mării. În jur se vor ridica 18 vile, cu parter și un etaj, iar dezvoltatorul imobiliar a obținut aviz favorabil atât din partea primăriei comunei Corbu, cât și de la Administrația Deltei Dunării.


„Din documentele care au stat la baza avizului reieşea că prin construcţia respectivă nu va fi un impact semnificativ asupra speciilor şi habitatelor din zonă”, a spus Atena Groza, Guvernatorul Rezervației Deltei Dunării.

„Noi sprijinim si-avem toata disponibilitatea de-ai ajuta, de-ai sprijini, dar legal. Sa-mbrace forma legala. În spatele meu se va construi un complex de vile, Parter+1, în baza autorizatiei de constructie pe care-a dat-o vechea administratie a comunei Corbu, in luna iunie 2020”, a declarat Vasile Halici, viceprimar Corbu.

„Această biodiversitatea va dispărea”

Zona costieră Corbu face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și are statul de arie protejată, deci, conform legii, în acest loc, construcțiile care afectează habitatul nu sunt permise. Totuși, dezvoltatorul imobiliar cu pricina a reușit să obțină avizele pentru începerea șantierului. Cum? Pentru moment, nu e clar. Aleșii aruncă responsabilitatea unul în spatele celuilalt. De pildă, viceprimarul Halici dă vina pe vechea conducere a primăriei și pe Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.


„Plaja Corbu si zona Corbu-Vadu fiind la limita inferioara Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sunt si zone preferate si cu o biodiversitate foarte mare. Această biodiversitate va disparea”, a explicat Cosmin Cârzan, activit de mediu, pentru Observator.

„Această investiție s-a dezvoltat pe proprietate privată. Într-adevăr, e la graniță cu plaja respectivă”; a afirmat Vasile Halici la PRO TV.