Românii care fac palincă sau țuică acasă ar putea scăpa de accize, a transmis Ministerul Finanțelor. Condiția este măsura. Date din proiectul de lege. 

Ministerul Finanțelor, proiect de lege: Scutirea de accize pentru românii care produc palincă de casă cu măsură

Vestea că oficialii pregătesc scutirea de accize pentru românii gospodari, dacă produc sub 50 de litri pe an, a fost primită cu bucurie de cei din Maramureș, zonă în care pălinca este carte de vizită. Acolo, întâmpinarea musafirilor cu un pahar de tărie e lege.

„Pălinca asta o facem pentru noi. Vine cineva, să ai când vine. La noi a fost obiceiul de mai demult, când vine omul în casă i-ai dat un pahar de palincă".

„Dacă ai tu acasă, de ce să plăteşti după ea? Dacă tu ţi-o procuri. Sub cât? 100 de litri, hai să zici mai mult. Dar când e propria ta marfă nu trebuie". - Observator.

Toți românii care produc țuică sau pălincă au obligația să se înregistreze la administrația finanțelor publice, să declare pe proprie răspundere cât produc și să plătească taxe. Proiectul prevede că nu vor mai plăti accize nici cei care fac bere sau vin pentru membrii familiei și pentru cei „de-ai casei”.

Proiect de ordonanță

„Este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentrația acestuia, să fie:

a) produs de respectiva persoană fizică din fructe deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real, utilizând un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă, și/sau

b) produs pentru respectiva persoană fizică în distilerii autorizate din fructele deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real”, se arată în proiectul de OG aflat acum în dezbatere.

Citeste si:
Benzina și motorina s-au scumpit de Anul Nou 2023. Cât costă...
Benzina și motorina s-au...

„Se exceptează de la plata accizelor berea, vinul, băuturile fermentate, altele decât bere și vinuri, liniștite sau spumoase, produse de persoane fizice și consumate de către aceștia, de către membrii familiei acestora sau de către musafiri, cu condiția ca nici un fel de vânzare să nu aibă loc”, mai prevede viitoarea ordonanță.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Ianuarie 2022 - 08 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.