Șoferii STB care au făcut grevă caută să se pună la „adăpost”, după ce directorul societății de transport a amenințat cu concedierile. Vor fi dați afară cei care au lipsit de la lucru trei zile la rând. Protestul a durat cinci zile. Soluțiile găsite de angajați sunt fie libere, fie concedii sau concedii medicale. Așa se face că în zilele în care Capitala a fost paralizată au fost înregistrate 600 de concedii medicale.

Nimeni nu a fost, de fapt, în grevă. Șoferii STB încearcă să scape de concedieri prin libere sau concedii

Reporter: „Zilele trecute ați absentat?”

Șofer: „Eu am avut liber”

Șofer 2: „Am fost acasă și nu știu nimic!”

Șofer 3: „Am fost liberi.”

Reporter: „Aveți colegi care au lipsit de la muncă zilele astea cu concediu?”

Șofer 4: „Avem, da. Inclusiv eu.”

Reporter: „Zilele de grevă ați absentat?”

Șofer 5: „Da, două zile. Celelalte trei am avut liber.” - Observator.

Așadar, nimeni nu a participat, în realitate, la grevă. Majoritatea spun că au fost liberi sau în concediu. Și, dacă nu au avut nici liber, nici concediu, au avut concediu medical.

Reporter: „Ați fost liber toate cele 5 zile de grevă?”

Șofer: „Nu, trei. Am stat la depou celelalte două. Nu mi-e teamă de concediere.”

Reporter: „Am înțeles că sunt multe concedii medicale. De la Covid?”

Șofer: „Sunt și de COVID.”

Concediu medical se obține repede

„Sunt şoferi care, chiar dacă au avut programarea concediilor de odihnă în altă perioadă, şi le-au sacrificat. Adică și-au mutat concediile de odihnă în perioada grevei sau și-au luat concedii medicale, pentru că noi, de exemplu, dacă te doare măseaua, nu ai voie să ieși în traseu”, a explicat un angajat STB.

„Pentru că nu poţi să fii concentrat. Poţi să conduci cu durere de măsea? Să mai ai răbdare la semafoare? Ai o indigestie uşoară, nu poţi să-ţi permiţi să pleci în cursa în care tu la un cap de linie nu ai toaletă sau faci o oră până acolo”, a completat acesta.

Vasile Petrariu, lider de sindicat STB, îi liniștește pe șoferi și vatmani. Acesta afirmă că nu e atât de ușor să fie concediați, căci acțiunea implică mai multe proceduri: „În regulamentul nostru intern nu există ca procedură concedierea directă, aşa cum s-a tot exprimat. Sunt nişte proceduri de cercetare disciplinară, trebuie respectaţi niste paşi”, a declarat Vasile Petrariu, lider de sindicat STB.

Citeste si:
Zeci de mii de polițe RCA expiră în câteva zile. Ce trebuie să facă...
Zeci de mii de polițe RCA...

STB, sancțiuni pentru angajați

Conducerea STB a anunțat marți că angajații care au făcut grevă nu vor primi banii pentru zilele în care au lipsit nemotivat de la muncă. Pe de altă parte, călătorilor le va fi prelungită perioada de valabilitate a abonamentelor pentru a acoperi zilele de grevă.

De asemenea, absențele elevilor care nu au ajuns la școală joi și vineri din această cauză vor fi motivate. Primele estimări arată că prejudiciul suferit de societatea de transport după protest depășește 16 milioane de lei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Ianuarie 2022 - 08 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.